Semjén törvényjavaslata betesz a gyógyszerek házhoz rendelésének

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

Pedig a vásárlók közel harmada a neten rendel vény nélkül kapható készítményeket.

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása - írja a Népszava.

A javaslat ugyanis kimondja, hogy a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles gyógyszerek esetében ez eddig is szabály volt, a javaslat viszont megtiltja a vény nélkül kapható gyógyszerek csomagküldő szolgálattal való házhoz szállítását. 

A gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhető vény nélküli termékek nagy könnyebbséget jelentettek a pácienseknek, ugyanis ezeket a rendelés után akár 30-60 perccel megkaphatták a csomagküldő szolgáltatók segítségével. Az internetes gyógyszerrendelés ráadásul egyáltalán nem egy marginális jelenség: az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A koronavírus járvány alatt pedig tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket, legtöbbször vitaminokat, vény nélkül kapható szereket.

A javaslat indoklásában az szerepel, hogy a változtatást a a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. Az ügyet érintő kérdésekre Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke egyelőre nem válaszolt a Népszavának. Egy a Gyógyzónának adott interjújában a javaslattal kapcsolatban betegbiztonsági okokkal érvelt, és azzal, hogy a gyakorlat elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat.

Mindeközben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője elmondta, nem érkezett hozzájuk olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást. Más szakértők szerint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról lehet szó, ugyanis ezek a gyógyszerek elvben szabadárasak. A patikák által átlagosan 25 százalékos árrés nagy részét azonban elvitték a csomagküldő szolgálatok.

A lap által megkérdezett, webpatikát működtető Harmattha Levente tulajdonos szerint a negyedik hullám árnyékában felelőtlen döntés megnehezíteni, hogy a páciensek személyes kontaktus nélkül jussanak hozzá ezekhez a termékekhez. Ráadásul az eddigi, vényköteles termékek kiszállítása is nagy terhet rótt a gyógyszertárak dolgozóira, de egy patikai vállalkozás nem elég felkészült egy akkora logisztikai feladatra, mint a vén nélkül kapható termékek kiszállítása.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?