Semjén vadászpajtása üzemeltethet szállodát a noszvaji kastélyban, amely hátrányos helyzetű fiataloknak lett felújítva

  • narancs.hu
  • 2018. április 3.

Belpol

Vadászat, kastélyka, melyik századot írjuk?

Farkas József neve onnan lehet ismerős, hogy ő az a vállalkozó, aki finanszírozta Semjén Zsolt svédországi, helikopteres luxusvadászatát – írja a Népszava. A kedves gesztust persze illetlen is lett volna elszalasztania, hiszen – a lap utánajárt – csurrant-cseppent is valami a szerencsés vadászati mecénásnak. 2016 óta ugyanis a Farkas érdekeltségébe tartozó Szaktudás Kiadóház Zrt. a noszvaji, állami támogatásokból, közpénzből felújított kastéllyal összekötött épületegyüttes bérlője.

A műemlékvédelem alatt álló kastélyt üvegfolyosó kapcsolja össze a ma Tündérkert Hotelként említett létesítménnyel. Eredetileg azonban nem szálloda, hanem hátrányos helyzetűeket segítő hely lett volna a régen üdülőként és oktatási központként üzemelő épületből: a felújítás után főként hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és velük foglalkozó tanárokat, mentorokat láttak volna vendégül az épületegyüttesben. Legalábbis akkor még így szólt a terv, amikor a 219 milliós uniós támogatásból felújították az építményt.

Ahogy a Népszava írja, főként energiahatékonysági és hőtechnikai fejlesztéseket csináltak, a tetőt és a födémet felújították, szigeteltek, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést, a vízrendszert. A hotellel egybekötött kastély ma múzeumként üzemel.

A Népszava Farkas Józsefet is szerette volna megkérdezni az ügyben, hogy pontosan milyen feltételekkel, mennyiért bérli az ingatlant a cég: „Miután azonban elmondtuk neki, milyen ügyben kérdeznénk, azt mondta, nem nyilatkozik, és lecsapta a telefont.”

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk