Seszták köreihez vándorolt 2,5 milliárd, amiről senki nem tud semmit

  • narancs.hu
  • 2019. április 15.

Belpol

Határok nélküli gyógyításra kapták a pénzt.

2017 decemberében 2,2 milliárd forint állami támogatást kapott a Magyar Lovassport Szövetség a kormánytól egy kisvárdai termálvizes lórehabilitációs központ és lovasakadémia építésére. Ugyanaznap egy másik, a fideszes, egykori miniszter Seszták Miklós pátriájába tervezett beruházásra is bőkezűen szórta a pénzt a kormány. A kormányhatározat következő sora egy idősek és rászorulók elhelyezését biztosító, Kárpát-medencei speciális elhelyezési központ nevű intézmény kialakítására is adott 2,5 milliárd forintot – derítette ki a HVG.

A szálak Kisvárda legbefolyásosabb emberének tartott Seszták Miklós üzleti köreihez vezetnek. A speciális központra kapott támogatás kedvezményezettje a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft., amelynek vezetői között az ex-fejlesztési miniszterrel korábban is kapcsolatba hozott Mikucza-család több tagja is szerepel.

Mikuczáékhoz kapcsolható a Kárpát-medencei Teniszakadémia kft. az építtetője és a titokzatos Kárpát-medencei Lovasakadémia Kft., amely a 2,2 milliárdos lovaskomplexum támogatásáról szóló kormánydöntés után alakult.

A speciális elhelyezési központ ügye azonban a nagyösszegű támogatás odaítéléséről szóló határozat óta semmit se mozdult előre: egyetlen közbeszerzés, tervpályázat vagy kivitelezői felhívás nem jelent meg ez ügyben. Viszont két más jellegű eljárással szerepel együtt a közbeszerzési adatbázisban. A két különböző időpontban kiírt tender célja egészségügyi ellátást segítő berendezések (CT készülék, ultrahang) beszerzésére  és cseréje volt.  A kiírásokból kiderül, hogy a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit kft a működtetője annak a 2017 szeptemberében nyílt Finnamed Klinika nevű nyíregyházi magánkórháznak is, amelynek megnyitóján kormánypárti politikusok garmadája vett részt, köztük Nyíregyháza fideszes polgármestere, Kovács Ferenc, a város fideszes képviselői: Vinnai Győző és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és a megyei közgyűlés ugyancsak fideszes elnöke, Seszták Oszkár mellett ott volt, és beszédet mondott az akkor még fejlesztési miniszter Seszták Miklós is.

A magánklinika csak néhány saroknyira fekszik a megyei kórháztól, szakembergárdája is nagyrészt onnan verbuválódott.

A bonyolult összefonódások mögött a „Seszták Miklóshoz köthető üzleti körként” definiált Mikucza família sejlik fel. Övék az az épület is, amelyben a magánklinika helyet kapott. 2018 szeptemberében pedig Mikucza Zsolt vette át a Határok Nélküli Gyógyításért kft vezetését.

Kisvárdán többen tudni vélik, hogy hamarosan bezár a Felső-Szabolcsi Kórház egyik leromlott állapotú, 200 ágyas épületét. Ebben a felújított épületszárnyban nyílhat meg a kormányhatározatban szereplő 2,5 milliárdos elhelyezési központ, illetve a vélhetően fizetős idősotthon.

A Határok nélküli Gyógyításért kft. vezetői és tulajdonosai vagy nem válaszoltak, vagy nem állításuk szerint semmit se tudtak a kormányhatározatban szerepló központról, amelyre 2,5 milliárd állami támogatást kaptak.

Figyelmébe ajánljuk