Snowden szerint a magyar kormány válasza árulkodó

  • narancs.hu
  • 2021.07.19 11:06

Belpol

Az Oroszországban élő egykori hírszerző szerint a megfigyelési botrány az év sztorija.

A nemzetközi megfigyelési botrány magyar száláról szóló Guardian-cikket az év sztorijának nevezte a Twitteren Edward Snowden. Az Oroszországban élő egykori hírszerző bejegyzését a 444.hu idézi.  

A történetet a magyar sajtóban a Direkt36 újságírói közölték vasárnap este a Telexen. Egy nemzetközi oknyomozó vállalkozás tagjaként a magyar újságírók azt vizsgálták, kiket figyeltek meg Magyarországon a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel, amely okostelefonok feltörésére alkalmas, így az érintett üzeneteihez, hívásaihoz is hozzá lehet férni vele. Arra jutottak, hogy több mint háromszáz magyar célpontja lehetett a megfigyelésnek, több újságíró, üzletember, így Simicska Lajos fia, valamint Varga Zoltán, a 24.hu portált is működtető Centrál Médiacsoport tulajdonosa, továbbá egy ellenzéki polgármester, akiről egy következő cikkben ír a Direkt36. 

A kormányzati szóvivő válasza, miszerint a magyar kormánynak nincs tudomása semmilyen állítólagos adatgyűjtésről, Snowden szerint a leginkább árulkodó: „Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

Ezzel a mondatával a magyar kormány válaszának második felére utalt Snowden.

 A magyar kormány közleménye szerint ugyanis „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.” A Washington Post szerint a magyar közlemény így folytatódik: „Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak is? Amennyiben igen, mennyi ideig tartott, hogy válaszoljanak, és hogyan reagáltak? Valamilyen hírszerző szolgálat segített megfogalmazni a kérdést?”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk