Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Belpol

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.

A sajtónyilvános eseményen, ahol a főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatokat tekintik át a Nemzeti Választási Iroda szavazatszámlálói, egyelőre Vitézy-fölényről szólnak a hírek. Az első nyolc, illetve a IX-XXIII. kerületek már készen vannak, itt összesen nagyjából 240 szavazat került Vitézy Dávid neve mellé és legalább 20 Karácsony Gergelyhez. Ha arányosan felszorozzuk a hiányzó tíz kerületet, akkor közel azonos eredmény jöhet ki - az arányosításnak sok értelme persze már azért sincs, mert a hiányzók között van a két legnépesebb kerület összesen 250 ezer lakossal, így az érvénytelen szavazatok között is nagy a szórás.

A számlálást délután kettőkor befejezték, ezt követően a leválogatott, érvényesnek minősíthető szavazólapokat átvette a Nemzeti Választási Bizottság. A lapokat egyenként áttanulmányozva hoznak végleges döntést arról, hogy hány szavazat vált érvényessé, és azok melyik jelölthöz tartoznak. Mindhárom jelölt eshetett el érvényes szavazattól, de a legtöbbtől Vitézy Dávid. A számálás sajtónyilvános volt, az NVB ülése nem. Végeredmény öt órakor lesz.

Kérdés, milyen végeredményről lehet szó. Ha például Vitézy Dávid 340-nel több plusz szavazatot szerez, mint Karácsony, akkor lényegében szavazategyenlőség lesz a két jelölt között. Teljesen mindegy, hogy kinek a javára. Az ugyanis szinte kizárt, hogy egy ilyen szoros eredményt bármelyik vesztes elfogadna. Szóba jöhetne az érvényes szavazatok újraszámolása is, kérdés azonban, az mennyiben hozhatna megnyugtató eredményt. Vitézy több kerületben, Karácsony az egész városban új szavazást szeretne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.