A mosolyok mögött: mit jelent a Budapesti Fejlesztési Központ létrehozása?

Belpol

A jelenlegi városvezetés alternatív városházáról beszél, a kormányzat pedig a budapestiek érdekeiről és a klímaváltozás elleni harc fontosságáról.

Orbán Viktor az októberi önkormányzati választások után kijelentette, hogy a kormány együttműködik az új ellenzéki fővárosi vezetéssel. Később az atv.hu-nak nyilatkozó fideszes források arról beszéltek, hogy Budapest elvesztését valahogy kezelni kell, és mivel azt látják, hogy a budapestiek büntetése nem célravezető, más megoldást kell találni. Ekkor – október közepén – még egy tárca nélküli miniszteri poszt létrehozása is fölmerült, mondván, nem biztos, hogy Karácsony Gergely győzelmét ellensúlyozandó elég lesz a jelenlegi, a Miniszterelnökségen belüli Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság.

Végül nem új minisztérium jött létre, hanem a 2014 óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának (KKBK) átalakulásával a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK), amely ugyanúgy Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár irányítása alatt fog működni, mint a KKBK. A szervezet élére az egykori BKK-vezért, Vitézy Dávidot kérték fel.

Aktuális lapszámunkban annak jártunk utána, hogy milyen motivációk állhatnak a BFK létrehozása mögött, illetve mindez hogyan értelmezhető a főváros és a kormány szemszögéből.

Ízelítő a cikkből:

„Vitézy Dávidot nagyon jó szakembernek tartjuk, de most belépett egy politikai erőtérbe, és ez lényegében arról szól, hogy alternatív városházát épít a kormány. Vitézy szerepe ebben az, hogy a nyilvánosság előtt képviselje és erősítse a kormány Budapesttel kapcsolatos álláspontját, ehhez pedig az ő személyében olyan szakemberre talált a Fidesz, aki hitelesen tudja mindezt képvi­selni” – mondja egy városházi forrásunk.

false

Vitézy többször hangsúlyozta, hogy a BFK nem alternatív városházaként kíván működni, mindez csak félreértés. Az intézmény célja kizárólag az, hogy hatékonyan és a fővárossal összehangolva valósuljanak meg a budapesti állami beruházások és fejlesztések. Hatásköröket nem vonnak el a fővárostól, a döntések előkészítéséről pedig a felek közös egyeztetői fórumán, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésein fognak tárgyalni.

További részleteket olvashat e heti lapszámunkban arról, hogy mi történt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának első olyan ülésén, ahol már az új városvezetés tárgyalt a kormánnyal, illetve arról, hogy miben nyilvánul meg az, hogy a Fidesz bizonytalan és zavarban van azzal kapcsolatban, hogyan kezelje a Budapesten elszenvedett vereségét.

A Magyar Narancsot keresse az újságárusoknál vagy vásárolja meg online!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.