Sólyom László és három másik tekintélyes jogász az Alkotmánybírósághoz fordult a CEU-törvény miatt

  • - urfi -
  • 2017. június 13.

Belpol

Részletesen kifejtik, miért kellene megsemmisíteni a törvényt. Habonyék még nem találták ki, mit reagáljon a kormánypropaganda.

Az Index tudósít róla, hogy írásos jogi véleményt (amicus curiae) írt június 12-én Sólyom László volt köztársasági elnök, Lévay Miklós volt alkotmánybíró, valamint Jakab András és Szente Zoltán egyetemi tanárok és MTA-doktorok a lex CEU-ról az Alkotmánybíróságnak (AB). Mivel Sólyom László nemcsak köztársasági elnök, hanem az AB elnöke is volt, ezért az általa is jegyzett amicus curiae nagyon komoly jelzés a mostani alkotmánybíróknak, valamint meglehetősen kínos Áder Jánosnak, aki semmi alkotmányelleneset nem talált a lex CEU-ban.

false

 

Fotó: MTI

A négy jogász jogi véleménye – amely teljes terjedelmében itt olvasható – szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása három fő okból alkotmányellenes:

1. mert sérti az egyetemi autonómiát,

2. mert korlátozza a tudományos kutatáshoz, a tanításhoz és tanuláshoz való jogot,

3. mert sérti a jogállamiság alkotmányos elvét.

A CEU-törvény az LMP kezdeményezésére, az összes ellenzéki frakció támogatásával kerülhetett csak az AB elé, miután Áder simán átengedte. Az Alkotmánybíróság külön eseti munkacsoportot állított fel, amelyre általában akkor kerül sor, ha az ügy különösen összetett.

És mit lép a kormány?

Még nem dőlt el. Sólyomék beadványa tegnapi, az Indexen délben jött ki a hír, de délután 3-ig se a kormány, se a kormánypropaganda nem reagált, még az MTI se hozott le egy rövidhírt se. Ez akkor szokott előfordulni, amikor a kommunikációs csapat még nem döntötte el, mi lesz az üzenet, amelyet a következő napokban minden csatornán ismételget majd. Az egyik megoldás az lehet, hogy elhallgatják Sólyomék írását, a másik pedig a jól bevált lejáratás, mint amikor Lovász László CEU melletti kiállása után a propagandisták azt sulykolták, hogy az MTA-elnök amerikai állampolgársága „nemzetbiztonsági kockázatot” jelenthet.

Figyelmébe ajánljuk