Sólyom László: Lerí a lex CEU-ról, hogy alkotmányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 12., 18:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vajon érdekli ez a kormányt?

A CEU-ellenes törvény a jogbiztonság alapvető követelményeinek sem felel meg, lerí róla, hogy alkotmányellenes – mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a hvg.hu-nak szerdán az Eötvös Csoport fórumán.

Sólyom szerint ráadásul e tény megállapításához nem kell még csak jogi végzettség sem, az alkotmányellenesség messziről látszik a jogszabályról, amely véleménye szerint a jogbiztonság alapvető követelményeinek sem felel meg.

A tartalmi aggályok mellett pluszban még az alapvető technikai feltételeknek sem felel meg a lex CEU, ugyanis nem biztosította a megfelelő időt és fokozatosságot a változások bevezetéséhez. A CEU létét egy jogilag is teljesíthetetlen feltételhez köti -  az indoklás pedig az állam saját, illetve külpolitikai céljait határozza meg.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 12., 18:34
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  rworse
  2017. április 14., péntek 20:17
  kérdezed-mondod
 2. 12
  rworse
  2017. április 14., péntek 20:15
  Cyrano, 11

  Azt természetesen tudom, hogy mi okból szólítottál, nem ezért kérdeztem vissza. A szöveged tartalma miatt kérdezem vissza, az érthetetlen, hogy tőlem kérdezed.
 3. 11
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 17:52
  rworse: azért intéztem hozzád, mert te helyeselted szegedi mondandóját, amiben benne volt a szoci kormányzás ekézése. erre kérdeztem rá, semmi másra.
 4. 10
  rworse
  2017. április 14., péntek 16:46
  Cyrano, 9

  Nem értem a hozzám intézett kijelentéseid, kérdéseid logikáját - mármint elsősorban azt, hogy miért intézed ezeket hozzám.

  Ha szavazok valamire egy adott választékból, attól még lehetek vele kritikus - sőt, kötelességem. A Gyurcsány-tematikát meg már megbeszéltük néhányszor, nem tudnánk most éppen Sólyom kapcsán újat mondani egymásnak.

  Jól emlékszel, szoci szavazó vagyok, világnézetileg. '94-ig politikus is voltam az MSZP-ben (előtte MSZMP-ben), '94-ben léptem ki, 2006-ig szavaztam folyamatosan rájuk, 2010-ben bepróbálkoztam az LMP-vel, 2014-ben meg persze az Összefogással. Hogy ha most vasárnap lennének a választások, nyilván elvileg kb. az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP, a DK jöhetne szóba, mint kisebb rosszak, de amíg a Fidesz regnálásának a megszüntetése a kényszercél, addig nem fogom kis pártocskákra elvesztegetni a szavazatom, hanem olyan erőre szavaznék, amelynél értelmezhető a Fidesz leváltásának az esélye, ez pedig egyelőre az MSZP. Annyit akkor már mégis Gyurcsány kapcsán, hogy hidd el én jobban sajnálom, mint amennyire te helyteleníted, hogy személye a szememben elég régóta kevéssé komolyan vehető, nagymértékben elhiteltelenedett.
 5. 9
  Cyrano
  2017. április 14., péntek 07:12
  rworse 6

  Úgy emlékszem, szoci szavazó vagy.
  Világosítsd meg az elmémet, kérlek: ha akkor balfékek voltak - és most ugyanazok a tagjai, és nem mellékesen ugyanúgy viselkednek: kibeszélnek a pártjukból, a sajtónak szivárogtatnak, beállnak önjelölt akarnok mögé, felrúgva egyezségeket - azoktól mégis milyen kormányzást vársz?
  Önellentmondásban vagy:
  Vagy balf@szok voltak - és akkor nem szavaz rájuk az ember most sem.
  Vagy nem voltak azok, hanem volt egy kommunikációban igen erős, a magyarok legrosszabb énjére rájátszó, bomlasztó banda támadt a kormányra , ha kellett, ha nem - akkor most miért kell őket köpködni utólag?
 6. 8
  Pasinszki
  2017. április 13., csütörtök 09:59
  Alkotmányellenes törvény a mai Magyarországon? Nincs is alkotmányunk!
 7. 7
  Cyrano
  2017. április 13., csütörtök 07:29
  Nézze szegedi, nem fogom győzködni magát. Csak annyit mondok a kamatemelés (utólag, és egy ember érdekét szolgálva) indította el a nagymértékű hajléktalanságot. A 0 vagy 6%-os kamat Sólyomék segédletével egyik napról a másikra lett 15 %, majd piaci alapon felment 34 %-ig.
  A törlesztőrészletet sem volt pite kifizetni 3,5-4 ezres fizetések mellett, de amikor a kamat messze meghaladta a törlesztőrészletet, elég sokan dobták be a törölközőt. Pedig akkor nem 5-6 szobás luxuslakások épültek, hanem csak a panelból, és a 70-es években még létező társbérletből kerestek kiutat az emberek.
  A mellékmérő törvény (kötelező felszereltetni 2016 dec. óta!) pedig azt eredményezi, hogy vannak emberek, akik duplán fizetnek, a mert van aki nem tud/akar fizetni. Ugyanis a vízműveknek csak a főóra állását kötelező figyelembe venni. (Van egy barátnőm, aki társasházban fizeti részletekben azt, hogy csak neki volt vízórája, de a szomszéd lakás csőtörését az egész házra verték rá. Milliós összegről beszélünk. Tehát a mellékórán kifizette a saját fogyasztását, most fizeti másét, mert a törvény így szól.)

  Ugyanolyan kártékony volt, mint Antall.

  És akkor Sólyom személyiség jegyeiről egy szót sem szóltam.

 8. 6
  rworse
  2017. április 13., csütörtök 06:22
  3

  +1

 9. 5
  szegedi789
  2017. április 13., csütörtök 00:14
  4, cyrano
  Szegény Sólyom Lászlón pedig volt sapka... Vagy azt már ön vágta a fejére ??? :)
 10. 4
  Cyrano
  2017. április 12., szerda 21:35
  szegedi789

  Nem fogunk egyetérteni, nem először.

  Alkotmáybíróság elnökeként is elfogadott két olyan dolgot, ami miatt normális országban kiseprűzték volna: az egyoldalú szerződésmódosítás és a vízóra-ügy, ami azóta is sok-sok embert hoz szar helyzetbe.

  Ez a csaló Őszöd után nagy pofával hablatyolt morális válságról, de kurva szava sem volt, amikor Orbánék szétqrták az Alkotmányt, lebontották a demokráciát, szétlopták az országot...mostanság mer megszólalni, amikor már csak a vak nem látja, mi van.


  Azért a minősíthetetlen sunyisággal összevetni a szoci politikát - nekem nem megy.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra