Sulyok Tamásnak „nem áll módjában felkarolni” a bírói fizetések rendezésének ügyét

  • narancs.hu
  • 2024. július 22.

Belpol

A köztársasági elnök hivatala többek között a költségvetéssel érvel, az OBT szerint viszont csak 30-35 milliárd forintra lenne szükség.

Néhány hete fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz az Országos Bírói Tanács (OBT), hogy karolja fel a bírói fizetések rendezésének ügyét, és kezdeményezzen törvénymódosítást a bírói illetményalap felemelése érdekében, amely rekordinfláció ellenére már a harmadik éve változatlan.

A 24.hu most arról ír, válaszul udvarias elutasítólevél érkezett Sulyok Tamás hivatalától, amely szerint

az államfőnek „nem áll módjában felkarolni” az OBT kérését.

Sulyokék kifejtették, hogy hiába rendelkezik törvénykezdeményezési joggal a köztársasági elnök, e jog gyakorlására csak kivételes helyzetekben van lehetőség. „Ez következik egyrészt magából az államfő alkotmányos jogállásából, illetve abból a tényből, hogy e jog ellenjegyzés nélkül illeti meg az elnököt. Az ilyen módon politikai felelősséggel járó kezdeményezéssel a köztársasági elnök az alkotmányos funkcióival összhangban – a nemzet egységét képviselve, illetve az államszervezet demokratikus működése feletti őrködés körében – élhet. Ezt támasztja alá másrészt a rendszerváltoztatást követő alkotmányos gyakorlat: az Országgyűlés mindössze egyetlen egyszer, több mint 33 évvel ezelőtt fogadott el törvényt a köztársasági elnök kezdeményezésére, az ún. taxisblokáddal összefüggésben elkövetett egyes bűncselekmények miatti közkegyelem gyakorlását célozva. Az elnöki kezdeményezések több mint három évtizedes hiányának egyik legfontosabb magyarázata, hogy a köztársasági elnök a benyújtást követően az Országgyűlésben nem tud önmagától többséget biztosítani a javaslata elfogadásához” – érvelt a köztársasági elnök hivatala.

Az államfő hivatala szerint mindezek mellett azért is aggályos lenne törvénykezdeményezéssel élni, mert ebben az esetben közvetlen költségvetési hatással rendelkező ügyben gyakorolná. Sulyokék szerint a bírói illetményalap jelentős mértékben érintené a központi költségvetés helyzetét. A 24.hu emlékeztetett, az OBT számításai szerint egy 35 százalékos illetményemelés (amely a bírók mellett az igazságügyi alkalmazottakat is érinti) 30-35 milliárd forintba kerülne, ami a költségvetésben elenyésző összegnek tűnik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk