Szankciókat ígért Orbán a kinyitni akaró vendéglátósoknak

Belpol

A kormányfő péntek reggeli rádióinterjújából az is kiderült, hogy ő a kínai vakcinát választja. 

A korlátozások március 1-ig való meghosszabbításának kérdésével kezdte szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt mondta, a legkevésbé az számított, hogy mit mondanak a nemzetközi szervezetek, a "fényestekintetű padisahok" a témában, a járványügyi szakemberek viszont a korlátozások fenntartása mellett foglaltak állást.

Orbán hozzátette, neki is elege van már, de fájó szívvel igazat kellett adnia a járványügyi szakembereknek, akik azt mondták, nézzünk körül Európában, mindenhol ez van, szigorítanak, ezért ne dobjuk el az elmúlt 3 hónap eredményeit. Mint fogalmazott, ha túl korán oldják fel a korlátozásokat, akkor a semmibe hullik, amit eddig elértünk.

"Most még az óvatosságé a főszerep, még akkor is, ha vágjuk a centit"

- tette hozzá. 

Nagy Katalin műsorvezető felvetésére, hogy ha például az edzőtermek kinyithatnának, akkor a vendéglátósok biztos megharagudnának, Orbán kifejtette, hogy jelenleg "a harag meg az érzelmek másodlagosak a hideg észszerűséghez képest", mert amikor már mindenki ideges, és mindenkit elragadnak az indulatai, akkor kell a döntéshozóknak a leghiggadtabb döntést meghozni. Azt mondta, bár fontos, hogy az érzelmek is megmaradjanak (itt a kézilabda-válogatott legutóbbi meccsére is utalt), de ha mások életét befolyásoló döntésekről van szó, akor az a fontos, hogy mi akadályozza a járvány terjedését.

Orbán megemlítette, hogy bár felvetődött, hogy a kijárási tilalom lehetne csak este 10 órától, ő azt mondja, hogy inkább dolgozzanak a vakcina beszerzésén, és "ne hagyjuk, hogy jöjjön egy harmadik hullám". Felidézte, hogy Nyugat-Európában több országban is mindig változtatnak a korlátozásokon, mint ő fogalmazott, "mindig ügyeskednek valamit a szigorítások rendszerén", de Magyarország november óta ugyanabban van.

"Amíg nincs elég vakcina, addig alkamazkodnunk kell, ha lesz elég vakcina, akkor meg ledöfjük"

- mondta el ismét. 

Szóba került a vendéglátósok tervezett tiltakozása, többen ugyanis azt tervezik, hogy február 1-től engedély nélkül is kinyitnak - Nagy Katalin műsorvezető erről hozzátette, hogy ezt "egy szombathelyi baloldali momentumos politikus szervezi", valamint a várható letartóztatásokról érdeklődött. 

Orbán azt mondta, az operatív törzs ülésén volt erről is szó, ahol azt kérte, hogy ne tartóztassanak le senkit. Mint mondta, ha nincs törés-zúzás és erőszak, amit meg kellene fékezni, akkor "mégiscsak egy szabálysértési perben vagyunk", de arra kért minden vendéglátóst és vendéget, hogy ne sodorjanak veszélybe senkit, mert át tudják adni a fertőzést. 

"Megértem, hogy az éttermek és a szállodák nehéz helyzetben vannak, igyekszünk is segíteni, vannak is mindenfajta intézkedéseink, amiknek egyébként a lassúságát is bírálták, azt sem zárom ki, hogy igazuk van"

- mondta, hozzátéve, hogy a szerdai kormányülésen azt kérte, hogy gyorsítsák fel a megítélt támogatások eljuttatását a vendéglátósokhoz, "de az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat". Később hozzátette, hogy a kormányülésen határozott döntést hoztak az eljárás felgyorsításáról. "Bízzanak bennünk, a nekik járó összeget meg fogják kapni" - mondta. 

Orbán azt is mondta, ha valaki mégis kinyit, akkor egyértelműek a szankciók: 150 ezer és 1 millió forint közötti bírságot fog kapni, aki megsérti a szbályokat, még akkor is, ha ott helyben nem igazoltatják, mert a modern technikának köszönhetően a személyek beazonosítása nem nehéz. 

Úgy fogalmazott: "akik pedig működtetik ezeket az éttermeket, azokat be fogjuk zárni, először fél évre, nincs rövidebb, és ha megismétlődik, akkor egy évre. És akik pedig működtetik ezeket az éttermeket, azokat el fogjuk tiltani a foglalkozástól fél évre, illetve egy évre. Higgyjék el, nem éri meg!" 

Orbán közölte a friss járványügyi adatokat is, eszerint 83 ember hunyt el, 1459 új fertőzöttet találtak, és 258 ember van lélegeztetőgépen. Mint mondta, az oltás jól halad, az egészségügyi dolgozókkal már végeztek, most a szociáis otthonok lakóinak és a dolgozóknak a beoltása zajlik. Azt mondta, a hétvégéig (vasárnapig) ezzel is végeznek, és méltatta a szociális otthonokban dolgozókat. 

Azt mondta, jövő héten már új szakasz indul, ugyanis

jövő hét elejétől megkezdődik a regisztrációalapú oltás. 

Mint mondta, akik regisztráltak, azokat be tudják oltani, de ott is van egy sorrend, először a legidősebbek, utána a krónikus betegek kaphatják meg az oltást. 

Orbán hangsúlyozta, hogy csak azokat tudják behívni oltásra, akik jelentkeztek, ezért "aki be akarja magát oltatni, regisztráljon" - mondta. Mint fogalmazott, nagy kérdés, hogy hányan regisztrálnak, most 2 milliónál jár a regisztrálók száma. Ismét elmondta, hogy ő is be fogja oltatni magát, de hozzátette: 

"meg fogom várni akínai vakcinát, én abban bízom a legjobban". 

Orbán szerint ugyanis ezt a vírust a kínaiak ismerik a legjobban és a legrégebb óta, ezért bízik a kínai vakcinában. 

A magát beoltató gyöngyösi polgármester esetéről Orbán azt mondta, mindenki félti az életét, emberi ösztönről van szó, de most érdemes előre engedni, akik nálunk is nehezebb helyzetben vannak. Azt kérte, hogy mindenki próbálja elfogadni, hogy mivel nincs elég vakcina, addig várja ki a sorát. Hozzátette, a konkrét ügyben a "jog  majd teszi a dolgát". 

A vakcinaválasztásról Orbán most azt mondta, "szerintem igen", lehet majd választani, és "ha épp pont olyan nincs, ami neki kellene, akkor a sor végére írjuk, és ha lesz, akkor értesíteni fogjuk őt". 

Most is elmondta, hogy "ahogy nézem a Brüsszelben zajló lökdösődést meg perpatvart", onnan egyelőre szerinte nem jön egyelőre gyorsabban a vakcina, ezért fontos, hogy máshonnan is próbáljon a kormány szerzeni. 

Orbán kifejtette, hogy számára a leginspirálóbb példa Szerbia, ahol kínai vakcinával is oltanak, és európai oltási teljesítmény szempontjából az elsők között vannak, miközben uniós országok nincsenek a legjobbak között, de Szerbia igen. Mint mondta, ez egy komoly ország, amely meg tudta szervezni az oltását, másrészt végülis "kipróbálják nekünk" a kínai vakcinát, Orbán pedig minden nap kap egy jelentést az ottani tapasztalatokról. 

Hozzátette, Szerbiában sokan kérték a kínai vakcinát, de Jugoszlávia mindig is különutas voltak, és míg nálunk az egy reflex, hogy a nyugat jó, a kelet rossz, a szerb emberek gondolkodása kelet-nyugat összefüggésben más, mint a mienk. 

Azt is elárulta, hogy van egy táblázata, amely azt tartalmazza, hogy melyik héten mennyi vakcina érkezik. Azt mondta, ma vagy holnap szerződni tud a kormány a kínai vakcina beszállításáról, de ha nem jön kínai vakcina, akkor a táblázata alapján

március elejéig 880 ezer embert tudnak úgy beoltani, hogy megkapják a 2. oltást is, az orosz vakcinával ez a szám megkétszerezhető, a kínaival pedig még több lehet.

Orbán úgy fogalmazott, hogy húsvétkor már teljesen más lesz a helyzet, és akkor már lehet majd arról is vitázni, hogy hogyan nyissunk, vagy hogy a beoltottakra más szabályok fognak-e vonatkozni, de most minden erőt a beszerzésre kell összpontosítani. 

Az uniós beszerzésről azt mondta, bár vannak dolgok, amikben az EU jól teljesít, ilyen például a gazdaság újraindítása, de ez egy buborék, amelyben nem tudjuk, hogy milyen játszmák zajlanak. A 26 ország azonban hozott egy döntést, hogy a vakcinabeszerzés jogát átadják Brüsszelnek, ezt Orbán szerint annak tudatában tették meg, hogy akkor nem fognak belelátni a tárgyalsokba. 

Úgy értelmezte azonban, hogy csak a nyugati gyártókkal való tárgyalás lehetőségét adták át az EU-nak, a kormány pedig magánál tartotta azt a jogot, hogy máshonnan, orosz, kínai, amerikai, izraeli vakcinát szerezzen. Közölte azt is, hogy "a vakcina nem lehet politikai kérdés, ez nem kelet vagy nyugat kérdés, választani nyugati és keleti vakcina között akkor lehet, ha van". 

A gazdasággal kapcsolatban azt mondta, most a munkahelyek megvédése a legfontosabb, ha pedig lesz elég vakcina, akkor a gazdaság újraindítása, a "gazdaságújraindítási akcióterv" első lépéseiről pedig már döntöttek is, ez 6000 milliárd forintról szól.

Orbán erről azt mondta, van 600 település, ahol már nincs kisbolt, ezért a kormány kidolgozott egy rendszert a Magyar Falu Programba illesztve, amely azt a támogatást adja meg, hogy minden faluban legyen elérhető bolt.

Azt is mondta, hogy Magyarország két kérdésben Brüsszel legszorosabb szövetségese - ezek a gazdaság digitalizálása és kizöldítése. A kormányfő azt mondta, összesen kilenc terület között osztották szét a rendelkezésre álló forrásokat,

az akcióterv legnagyobb nyertese viszont a felsőoktatás.

Azt ígérte, hogy következő években egyetemfejlesztési program indul, 1500 milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe. ezzel kapcsolatban azt mondta, ezért is fontolják meg az egyetemek a működés korszerűsítését, javasolja a modellváltást, amelyről minden egyetem maga dönthet, de "akarjanak benne részt venni", mert a jelenlegi keretek között az ide befektetett összeget nem tudják jól hasznosítani, csak akkor, ha hatékonyabbak lesznek, mint most. 

Orbán azt is mondta, mivel az elmúlt években egyébként sokat vitáztak erről a parlamentben, ezért bízik abban, hogy a forrásokat "nagyjából a közakaratnak megfelelőnek tekinthető módon" fogják tudni felhasználni. 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.