Szatymazon nem jut havi 70 ezer iskolabuszra, megszüntetik

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 20.

Belpol

Az önkormányzat tizenkétszeres áron kapja a gázt, spórolni kell, hogy ki tudják fizetni a számlát.

Az energiaköltségek emelkedése miatt a legutóbbi 3,1 millió forint helyett a következő költségvetésben 900 ezer forintja lesz a Csongrád-Csanád megyei Szatymaz önkormányzatának önként vállalt feladatokra. Ez azt eredményezi, hogy a legutóbb 851 ezer forintért működtetett iskolabuszt ezután nem tudják finanszírozni, mert ez is önként vállalt feladat volt.

Ennek Szatymazon azért van jelentősége, mert a lakosság jelentős része külterületen, tanyán él. Sok gyerek kilométerekre lakik az iskolától, óvodától, és nem minden családnak van autója.

Az Átlátszó írásából kiderül, hogy a 4600 lelkes település polgármestere, Barna Károly (Fidesz–KDNP) nyílt levelet írt a helyieknek.  Elmagyarázza, hogy a gázszolgáltató az eddig ár 12-szereséért vállalta, hogy ellátja az önkormányzatot, ez pedig azzal jár, hogy az önkormányzati intézmények évi 5 millió forintos gázszámlája 60 millió forintra emelkedik. Arra is kitért, hogy „az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai. Az önként vállalt feladatra az állam nem biztosít pénzügyi forrást, azt magunknak kell finanszírozni. Ebben a nehéz helyzetben kényszerű döntéseket is meg kell hozni a kiadásaink csökkentése érdekében. Ezért került sor az iskolabusz szolgáltatás megszüntetésére. Az üzemanyagár emelkedése miatt ezt az önként vállalt feladatot már nem tudjuk biztosítani.”

A kisbuszt a szatymazi Mi Óvodánk Alapítvány vette 2015-ben 10 millió forintból, pályázati pénzen, 2015-ben. Az alapítvány később megállapodott a busz használatáról az önkormányzattal úgy, hogy a havi költséget, amely 2016-ban havi 50 ezer forint volt, a képviselő-testület fizette. 

Az Átlátszónak Barna Károly azt mondta, nincs más lehetőségük, mint a szolgáltatás megszüntetése.

A leadkép Szatymaz Facebook-oldaláról való, az augusztus huszadikai ünnepen készült

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk