Száz dolgozóját rúgja ki az ÁSZ még karácsony előtt

  • narancs.hu
  • 2018. december 18.

Belpol

Régi szakembereket és szakszervezeti tagokat érint a leépítés.

Majdnem száz régi, felkészült számvevőt akar utcára tenni az Állami Számvevőszék a Népszava információi szerint.

A lap arról ír, hogy Domokos László elnök december 14-én délelőtt a karácsonyi jókívánság mellett közel száz dolgozónak küldött körlevelet, melyben tájékoztatta őket menesztésükről.

„Tájékoztatom, hogy az Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszékről, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Egyúttal mellékelten megküldöm a munkáltató által az Ön részére megajánlott, a jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodást.”

A levélből az is kiderül, hogy az "ajánlat" csak holnapig, december 19-ig él, vagyis mindenféle kollektív vagy egyéni egyeztetés, előzetes személyes értesítés nélkül csak azok kaphatják meg a közös megegyezéssel járó pénzeket, akik szerdán a munkaidő végéig aláírják a közös megegyezésről szóló dokumentumokat.

Aki nem fogadja ezt el, feltételezhetően ennél sokkal rosszabbul jár, hiszen az ÁSZ elnöke a múlt héten elfogadott törvénymódosítás szerint januártól egyoldalúan módosíthatja a kinevezéseket és akár 40 százalékot is elvonhat a fizetésükből.

A Számvevőszék a lapnak azt nyilatkozta, hogy a mostani intézkedés „a nyáron megkezdett hatékonyságnövelő szervezetfejlesztési kezdeményezés folytatása”.

Figyelmébe ajánljuk