Szegedi jobboldal: Elmennek a fiúk

  • Kunstár Csaba
  • 2002. szeptember 5.

Belpol

A Csongrád megyei folklór szerint néhai Rapcsák András, Hódmezővásárhely szépemlékű polgármestere mondogatta a szegedi fideszes városvezetésről: Bartháék 1998 óta ötvenmilliárd forintot kaptak. Ebből már egy új várost lehetne építeni, mégis alig látszik valami. De akkor hol a pénz?

A Csongrád megyei folklór szerint néhai Rapcsák András, Hódmezővásárhely szépemlékű polgármestere mondogatta a szegedi fideszes városvezetésről: Bartháék 1998 óta ötvenmilliárd forintot kaptak. Ebből már egy új várost lehetne építeni, mégis alig látszik valami. De akkor hol a pénz?Atavaszi eredmények alapján az őszi önkormányzati választások után Csongrád megye nagy része várhatóan narancsszínű lesz, míg Szegeden alighanem az MSZP fut be. Pedig a dél-alföldi városnak az elmúlt négy évben nagyon jó bel- és külpolitikai lehetőségei voltak, amikre hivatkozva a leköszönő fideszes városvezetés masszív sikerpropagandát folytathatna. De ehelyett csak magyarázkodásokat hallani.

Szerelmes lettem a munkámba

"Sajnos az elmúlt négy évben a szegedi városvezetés nem a település, hanem elsősorban a saját önös érdekeit tartotta szem előtt" - mondta a Fidesz egyik politikusa. A párton belül többen úgy vélik: Szegeden az országgyűlési választásokon azért buktak meg, mert a helyi értelmiséggel nem tudtak kapcsolatot teremteni. A városban sok jobboldali szavazó az orrát befogva ikszelt az akkori kormányoldal jelöltjeire. Nem véletlen, hogy a Fidesz-MDF listája több szavazatot kapott, mint egyéni indulóik - mint ahogyan az sem, hogy Szeged jobboldali tábora a helyi polgári körök javaslatára Balogh Elemér jogászprofesszort indítja a polgármesteri posztért.

Áprilisban ugyanis a képviselő-jelöltként próbálkozó Bartha László polgármester csúnyán alulmaradt a szocialista Botka Lászlóval szemben. Ezek után Barthát a Fidesz országos vezetése sem polgármester-jelöltként, sem a megyei közgyűlés elnökeként nem indítja újra. "Valakivel, sőt azt is elárulom, baloldali érzelmű emberrel beszélgettem egy fórum után, aki azt mondta, szerelmes lettem a munkámba. Igaza van. Azt viszont sajnálom, hogy nem tudom folytatni, amit elkezdtem" - nyilatkozta Bartha a Délmagyarország című napilapnak. Az interjúban finoman éreztette: nem tett le arról, hogy egyszer még ismét Szeged polgármestere legyen.

"Sajnos, a polgármester úr elhitette, elsősorban önmagával, hogy nem bukott meg. Pedig tudni kellene veszíteni" - állítja egy párttársa. Egy másik jobboldali politikus a következőképp reagált a sebészből városvezetővé avanzsált Bartha László törekvéseire: "A politika egy folyamat, amelyben nincsenek lezárt ügyek, leírt személyek. Ahhoz azonban nagy fordulatnak kellene történnie, hogy Bartha újra helyzetbe kerüljön."

A szegedi kavart az is mutatja, hogy a Fidesz - MPP országos választmánya visszadobta azt a két listát, amely a megyei önkormányzati testület megválasztásához szükséges. Egyrészt a helyiek kigolyózták az egyébként sikeres Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármestert, másrészt az országos központban szívesebben látnák Póda Jenőt a megyei közgyűlés elnökjelöltjének. "Orbánék nagyon bölcsen cselekedtek, amikor kivonultak a jelenlegi városvezetés mögül. A problémák ugyanis már jóval a választások előtt láthatóak voltak, hiszen a háttérben rendszeresen folytak közvélemény-kutatások" - állítja a Fidesz egyik politikusa.

Kétségkívül nem szolgálta Bartha előmenetelét, hogy sógora egy sikeres szegedi üzletembert akart elraboltatni, akiért aztán 100 millió forintos váltságdíjat követelt volna. A polgármester maga ellen fordította az egészségügyi dolgozókat is az erőltetett kórház-privatizációval, amit végül maga a szakminiszter állított le. Szakmai tekintélyén is csorba esett, amikor a bíróság elmarasztalta őt, illetve volt munkahelyét egy műhibaperben. És hát ne feledkezzünk meg azokról az ügyekről sem, amik évek óta beszédtémák Szegeden, és amikről lapunk is bőven beszámolt annak idején (lásd: Dzsentrivilág Dél-Magyarországon, Magyar Narancs, 2000. október 12., december 7., december 21.).

Szerettük volna megkérdezni minderről Bartha Lászlót is, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Városképtelenség

Az utóbbi időkben megromlott Tímár László gazdasági ügyekért felelős alpolgármester és Bartha László kapcsolata. A városban többen tudni vélték, hogy a polgármester feljelentette Tímárt. "Sem Tímár Lászlót, sem mást nem jelentettem fel, és nem is készülök ilyesmire. Okom sem lett volna" - reagált erre Bartha László polgármester.

Az elmúlt hetekben mindenesetre Tímár azt fontolgatta, hogy lemond tisztségéről. Később azonban megváltoztatta szándékát, amit azzal magyarázott, hogy a választásokig hátralévő két hónapban fontos döntések előtt áll a város, és nem akarja, hogy ezek az ő távozása miatt esetleg meghiúsuljanak.

Tímár László a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. másfélmilliárd forintos beruházására gondolhatott. A hőszolgáltató 49 százalékban - a helyiek körében elhíresült - Fidesz közelinek tartott Alfa Nova Kft., 51 százalékban a szegedi önkormányzat tulajdona. Júliusban az önkormányzattal egyetértésben a távhőszolgáltató pályázatot írt ki energiatakarékos gázmotorok üzembe helyezésére. Máig nem hirdettek győztest, miközben három hőközpontban is megkezdték a Jan Bächer típusú gázmotorok beszerelését. Pomázi Csaba, az Alfa-Nova Kft. ügyvezető igazgatója a Narancsnak elmondta: cége önerőből állta a másfélmilliárdos beruházást. A cégnek azonban - 2000-es mérlege alapján (a 2001-es nem érhető el) - 850 millió forintos vagyona és 570 milliós tartozása van.

Lapunk információi szerint a beruházás költségei három év alatt megtérülhetnek, mivel az energiatakarékos motorokkal nemcsak hőszolgáltatás, hanem áramfejlesztés is végezhető. Az energiatörvény szerint az áramszolgáltató (jelen esetben a Démász) kW-ként közel 20 Ft-ért köteles felvásárolni a keletkezett áramot; így a cég fedezni tudja a távhőszolgáltatás költségeit. A városban nem tartják kizártnak: a városvezetés "segítségével" (a tárgyalásokon Tímár képviseli az önkormányzatot) a fideszes érdekeltségű Alfa-Nova a közbeszerzést megkerülve, jó pénzért továbbadhatja a korszerűsített szegedi távhőszolgáltatót egy konkurens cégnek - ami lehetne például a Démász is.

Közben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást indított a szegedi Városkép Kft. többségi tulajdonrészének eladása miatt. Tímár László fideszes alpolgármestert és Katona Andrást, a Városkép Kft. korábbi ügyvezetőjét Csapó Balázs, a Szegedért Egyesület elnöke jelentette föl, aki szerint az előnytelen üzlet miatt a várost hosszabb távon körülbelül egymilliárd forinttal rövidítették meg. A privatizációban az önkormányzat a tulajdonrészéért nem pénzt, hanem reklámeszközöket kapott, amiket azonban a VM Hungária használhat. Az önkormányzat részesedése 15 százalékra csökkent a cégben, vagyis a város érdemben nem szólhat bele a közterület-használat ügyeibe. Az előnytelen kontraktus miatt Szeged lényegében elveszíti a közterületi reklámhasznosításba való beleszólás lehetőségét, a VM Hungária pedig lehetőséget kap arra, hogy versenytársait ellehetetlenítve Szeged területén jelentős piaci erőfölényre tegyen szert.

Lapunk úgy tudja: amennyiben október 20. után megváltozik a városvezetés, egy szakemberekből álló bizottság vizsgálja az elmúlt négy év korrupciógyanús ügyeit. Jellemző a hangulatra, hogy a városban elterjedt: a helyi Fidesz holdudvarához tartozó "vállalkozók" sorra jelzik a hatóságoknak, hogy a szabad elvonulásért cserébe szívesen énekelnének a közelmúltról.

"A lobbikat nem lehet kikerülni. Kezelni kell őket. Az viszont nem jó, ha maga a városvezetés lép be a viszonyokba, mint ahogyan ez Szegeden történt" - summázta a Bartha-érát röviden a Fidesz egyik politikusa.

Kunstár Csaba

"Nagy erőt képviselnek"

Solymosi Frigyes akadémikus, a Szövetség a Nemzetért polgári kör szegedi tagja

Szegeden manapság a polgári körök jelentik a legkomolyabb jobboldali erőt. A körök a szegedi városvezetés érdekközpontú politizálásával nem értettek egyet, és sikerült elérniük, hogy saját polgármester-jelöltjüket támogassa a jobboldal, beleértve a helyi Fideszt is.

Magyar Narancs: Ön szerint is azért vesztett Szegeden a Fidesz, mert nem tudta megnyerni az értelmiséget?

Solymosi Frigyes: Nem hinném, hogy az az értelmiség, amely korábban a Fideszt támogadta, most hátat fordított volna. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a helyi Fidesz-politikusok nem tudták a szegediek támogatását megőrizni.

MN: A polgári körök jobbközép értelmisége egyetértett a szegedi fideszesek törekvéseivel?

SF: Nem. A polgári körök véleménye a város jövőjét illetően nem mindenben egyezett a helyi Fidesz elképzeléseivel.

MN: Sikerült is megvétózniuk Bartha László polgármester újrajelölését.

SF: A polgári körök megalakulásuk után rájöttek arra, hogy nekik is szavuk lehet. Szegeden nagyon nagy erőt képviselnek. Meghatározóbbak, mint bármelyik párt alapszervezete. Véleményünk szerint Szegeden jelen körülmények között nincs olyan párttag a jobbközép pártjaiban, aki ezt a várost eredményesen tudná vezetni. Ezért jelöltük Balogh Elemér jogászprofesszort, akit a teljes jobboldali tábor támogat.

MN: E véleményét elmondta Orbán Viktornak is?

SF: Nem titkolom, a szegedi helyzetről egy négyszemközti találkozón kifejtettem a véleményemet, és úgy érzem, ezt pozitívan értékelte a volt miniszterelnök.

MN: 1998-ban a Napi Magyarországban megjelent egyik publikációjában arra kérte az akkori jobboldali kormány képviselőit, hogy tartsák távol magukat a különböző korrupciós ügyektől. Ön szerint Szegeden megfogadták e tanácsát?

SF: A korrupciós ügyekről szóló pletykák hozzám is eljutnak. Amikor ilyen információkat hallok, azokat az érintettekkel közlöm. Megnyugtatónak tartom, hogy ők ezeket a pletykákat tagadják.

MN: Több, az önkormányzatot érintő ügyben is nyomoz már a rendőrség.

SF: Akkor meg kell várni a bíróság döntését.

Figyelmébe ajánljuk