Szél Bernadett az Alkotmánybírósághoz fordult az információs jogok kiüresítése miatt

  • narancs.hu
  • 2020. május 30.

Belpol

A képviselő szerint a kormány visszaélt a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával, amikor háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét.

A kormány visszaélt a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával, amikor háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét. A 45 napig, hosszabbítás esetén akár 90 napig húzható válasz szükségtelenül és aránytalanul korlátozza, ezáltal teljesen kiüresíti a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot" – hívja fel a figyelmet Szél Bernadett közeléményében. Alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz" – közölte a független országgyűlési képviselő.

"A 179/2020-as kormányrendelet  mindenfajta indok nélkül legfeljebb 90 napra növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét. A rendelet szerint ha az adatkezelő valószínűsíti, hogy az igény beérkezésétől számított 15 napon belül nem tud eleget tenni az adatkérésnek, mert az veszélyhelyzeti közfeladatai ellátását veszélyeztetné, 45 nap áll a rendelkezésére. Az elmúlt időszak is bizonyította, hogy ezzel visszaélt a kormány: a Pénzügyminisztériumot például annyira lefoglalta a járványügyi védekezés, hogy 45 napot kért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására aláírt hitelszerződés kiadására."

Szél hangsúlyozza, hogy ez "az információszabadságot durván korlátozó és alaptörvény-ellenes szabály a veszélyhelyzet megszüntetése után is velünk marad egy ideig", ugyanis az átmeneti szabályok szerint azt a folyamatban lévő adatkérésekre is alkalmazni kell. "A veszélyhelyzet lejártával ezért a salátatörvény ezen szabályát is meg fogom támadni az Alkotmányíróságon a hatályba lépése után" – közölte a politikus.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.