"Nem tanítok fasiszta írót" – a közösségi médiában tiltakoznak a tanárok az új NAT ellen

  • narancs.hu
  • 2020. február 4.

Belpol

"Gondolkozz!" – üzenik a tanárok.

"A jövő generációi értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra támaszkodva léphetnek ki az életbe, az életkoruknak megfelelő tartalommal rendelkező tantárgyakat pedig a legkorszerűbb módszerekkel tanulhatják" – nyilatkozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új Nemzeti Alaptantervről.

Az új NAT-ról nincsenek azonban jó véleménnyel a magyartanárok és a történelemtanárok sem. Előbbiek képviseletében Arató László úgy fogalmazott, az új tanterv sem nem nemzeti, sem nem alaptanterv. Egyértelműen érzékelhető viszont rajta Takaró Mihály szemlélete, belekerült ugyanis Wass Albert, Herczeg Ferenc és Nyírő József is, az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre azonban kiszorult.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete épp ezért a Facebookon szervezett tiltakozóakciót. Arra kérték a tanárokat, hogy #nonat hashtaggel posztoljanak fotót tiltakozásuk jeléül. Máris számos tanár csatlakozott az akcióhoz. Egyikük az alábbi egyenlettel vázolta fel az új alaptantervet: Kevesebb óra + Több tananyag - Gondolkodás.

Egy pszichológus saját fotóján a fejlődéslélektan hiányát kéri számon, de visszatérő a "Gondolkozz!" felirat is. A legtöbb lájkot és megosztást azonban az alábbi felirat érte el: "Nem tanítok fasiszta írót!"

További tiltakozások a PDSZ Facebook-oldalán böngészhetőek.

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.