Szél Bernadett Brüsszel elé viszi a Mátrai Erőmű ügyét

  • narancs.hu
  • 2020. március 27.

Belpol

„Magyarországon járvány idején sincs szabad rablás” – írta a független képviselő.

„Gulyás Gergely megerősítette a gyanúnkat: a magyar kormány sokszorosan túlárazva vásárolja vissza Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet. Az ügylet bejelentése idején megtett feljelentésem láthatóan indokolt volt” – írta az MTI-nek is eljuttatott közleményében Szél Bernadett független képviselő, hozzátéve: a Nemzeti Nyomozóiroda meghallgatásán a konkrét vételárra is ki fog térni, és panasszal fordul az Európai Bizottsághoz az erőműcég tiltott állami támogatása miatt.

Miután a kormány (a vételár közlése nélkül) bejelentette, hogy visszavásárolja Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet, Szél azonnal feljelentést tett hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen, ugyanis „a megismerhető részletek és az Orbán-kabinet eddigi gyakorlata alapján nyilvánvaló volt, hogy az üzleten a magyar állam nagyon rosszul, az oligarcha pedig nagyon jól fog járni. A most nyilvánossá vált adatok alapján ez immár több puszta gyanúnál.”

Mészárosék néhány éve 11 milliárd körüli összegért vették meg a részesedésüket; a cégből időközben kivettek 11 milliárdnyi eredménytartalékot, a kormány pedig most Gulyás Gergely miniszter bejelentése szerint 17,4 milliárd forintért vásárolja vissza az időközben erősen veszteségessé vált erőmű többségi tuljadonhányadát, az eszközérték alapján is legalább 14-15 milliárd forintnyi közpénz-ajándékban részesítve Mészáros Lőrincet.

„Különösen gyomorforgató, hogy az előnytelen üzlet számait a kormány a koronavírus-járvány idején jelentette be abban bízva, hogy amikor az emberek a saját életükért aggódnak, kisebb lesz a botrány” – mondta a politikus, hangsúlyozva, hogy nem fogja annyiban hagyni: „Az eredeti feljelentés alapján már megindult a nyomozás, épp a napokban fog meghallgatni a Nemzeti Nyomozó Iroda, ahol a konkrét számok ismeretében a vételár is a feljelentés részévé válik. Emellett az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához fordulok egy panaszbeadvánnyal - meggyőződésem ugyanis, hogy a magyar állam végtelen nagyvonalúsága révén Mészáros Lőrinchez irányított források tiltott állami támogatásnak minősülnek. Tűrhetetlennek tartom, hogy egy Orbán Viktorhoz közeli szűk kör fejőstehénnek nézze a magyar adófizetőket, és még a vírus miatti rendkívüli időszakot is felhasználja a közvagyon fosztogatására. Magyarországon a járvány alatt sincs szabad rablás – bízom benne, hogy a tettesek azonosításában a rendőrség is partner lesz.”

Figyelmébe ajánljuk