Jogvédők az LMBTQI Szabadság Zónájának vége táblát helyeztek el a magyar-szlovák határon

  • narancs.hu
  • 2021. június 18.

Belpol

Arra kérik Áder Jánost, ne írja alá a törvényt.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója az "LMBTQI Szabadság Zónájának vége" táblát helyezték el a magyar-szlovák határon.

A jogvédők akciójukkal arra hívták fel a figyelmet, hogy kedden a Parlament kormánypárti és jobbikos képviselői elfogadták azt a putyini mintára íródott propagandatörvényt, amellyel ki akarják radírozni az LMBTQI embereket a nyilvánosságból és az iskolákból, és aljas módon össze akarják mosni őket a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetőkkel.

A két jogvédő szervezet vezetője szerint "nem hagyhatjuk, hogy a kormány LMBTQI-mentes övezetté változtassa az egész országot, és aljas kommunikációjával megbélyegezzen embereket." Az elhelyezett magyar, angol és orosz nyelvű útjelző tábla emlékeztet a lengyel önkormányzatok által kirakott „LMBTI-mentes övezet” feliratokra is, amelyek ellen többek között az Európai Bizottság és az Európai Parlament is tiltakozott.

A jogvédők arra kérik Áder Jánost, hogy ne írja alá, hanem küldje el a magyar és uniós jogot is sértő törvényt az Alkotmánybíróságnak, az Európai Bizottságot pedig arra, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Címlapképünk a hétfői tüntetésen készült.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.