Szél: kiderült, kamu volt a felhatalmazási törvény fideszes indoklása

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Belpol

A kormánypártok arra hivatkoztak, a parlament munkáját akadályozhatja a járvány. De az akadályok elhárítására vonatkozó javaslatot nem szavazták meg.

"Kamu volt a Fidesz felhatalmazási törvény mellett szóló legfőbb érve, a parlament akadályoztatására való hivatkozás" - közölte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pénteken.

Szél arra utalt, hogy ő beterjesztett egy olyan javaslatot, amely az alaptörvényt is módosította volna azzal a céllal, hogy a képviselők otthonról is dolgozhassanak, ne kelljen összeülni - s ezzel az egészségüket kockáztatni a pandémia idején - a Kossuth téri épületben. Pontosabban a tervezet lehetővé tette volna a virtuális jelenléttel járó elektronikus ülésezést és távszavazást, ám ezt a Fidesz leszavazta.

A felhatalmazási törvény indokaiként Orbán Viktor márciusban a következőképpen fogalmazott: „A becslések persze eltérnek egymástól, de szeretném jelezni, hogy önök, mi, mindannyian, együtt, kilencven nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk, mint most vagyunk”. Azaz nem zárta ki, hogy a parlament nem lesz képes összeülni, nem lesz meg a határozathozatalhoz szükséges jelenlét, így nem tudja majd a Ház megszavazni a veszélyhelyzetben született rendkívüli rendeletek 15 naponkénti meghosszabbítását.

Hogy Szél milyen javaslatot terjesztett be és ezt milyen indokkal utasította el a Fidesz, itt olvashat részletesebben:

Lett volna megoldás a felhatalmazási törvény kiküszöbölésére?

Miért nem ment bele a Fidesz abba, hogy a 21. században a képviselők digitálisan, otthonról szavazzanak? Ez a megoldás technikailag kivitelezhető lett volna, ám néhány buktatója mégiscsak van. "Én végig azt mondtam, működjön teljes értékűen a Ház a krízis alatt is - hiszen még háborúban is működött a parlament -, a járványra tekintettel azonban digitálisan.

Figyelmébe ajánljuk