Széltolóval segítjük az erdélyi lótenyésztést

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. július 2.

Belpol

Kisbéri félvér mént küldött az Agrárminisztérium Sepsibodokra. 

 

A magyar Agrárminisztérium mének kihelyezésével segíti az erdélyi lótenyésztőket. Tavaly júniusban négy különböző fajtájú magyarországi mén került Erdélybe, magyar tulajdonú gazdaságokba. A kezdeményezés jó tapasztalatokkal járt, így nemrég egy újabb, kisbéri félvér mént vittek a Kovászna megyei Sepsibodokra.

A Széltoló névre keresztelt állat felmenői között számon tartanak egy híres oltszemi mént, amely száz évvel ezelőtt került el a településről, így a most átadott lóval a fajta visszatért hazájába. 

Erről Nagy István agrárminiszter az erdélyi Oltszemen beszélt, az ottani nemzetközi fogathajtó verseny megnyitója alkalmából. A miniszter azt mondta, a magyar mének kiváló genetikai állományára és vérvonalára támaszkodva lehet megújítani és nemzetközi szinten is még eredményesebbé tenni a lótenyésztést, ehhez szoros együttműködésre van szükség.

Leadkép: Szekelyhon.ro/Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?