Szenet, fát vesznek az emberek a rezsiemelés hírére

  • narancs.hu
  • 2022. július 16.

Belpol

Egy nap alatt 350 százalékkal nőtt egy győri telep forgalma.

Szerdáról csütörtökre – miután a kormány bejelentette a rezsicsökkentés csökkentésének tervét – 350 százalékkal ugrott meg egy győri tüzéptelep forgalma – írja a Telex. 

Országszerte tűzifát, szenet vesznek az emberek, és az összeállítás szerint most nem is nagyon számít az ár. Több helyen a hétvégére el is fogyott a készlet, és kérdés, mikorra érkezik meg az utánpótlás.

 Az említett győri telep vezetője azt mondta, utoljára az ezredforduló előtt tapasztalt ilyen rohamot, egy télen, amikor a tartós hideg miatt híre ment, hogy bizonytalanná vált a szénellátás.

A legtöbben 10-15 mázsa szenet vittek, de akadt olyan vevő, aki két éve nem járt a telepen, most viszont 60 mázsa szenet vásárolt. A Telex által megkérdezett egyik vevő azt mondta, 15 mázsa szénnel biztosította be magát télre. Korábban szénnel, fával, kerti nyesedékkel is fűtött, de jó ideje már csak a gázkazán működött. 

Hasonló helyzetet tapasztaltak Pécsen. Az most nem számít a jelek szerint, hogy például a fekete lengyel szén ára tavaly óta a duplájára nőtt, és más importszenek is 70-80 százalékkal drágultak. Egy kereskedő azt mondta, ellátási problémákat az okozhat, hogy kevés a kamionsofőr, és így problémás a szállítás. A cseh és lengyel bányáknál naponta változik az ár, és előfordul, hogy nem szolgálják ki a külföldi rendszámú teherautókat.

Szegeden két tüzépen is elfogyott a tűzifa a szerdai bejelentés után, az egyik helyen a brikettet is mind megvették a vásárlók. Egy kereskedő úgy számolt, az új beszerzés után a tűzifa ára kalodánként 20 ezer forinttal is nőhet. 

 A Telex arra emlékeztet, hogy az ország szénszükséglete 250-300 ezer tonna. Korábban létezett állami tartalékkészlet, amely e mennyiség 10 százaléka. A kormány azonban a 2010-es évek elején megszüntette a tartalékot, és eddig nem is volt rá szükség.

Leadkép: a Kőbányai Önkormányzat által, 40 tonna tűzifából állíttatott karácsonyfa, amelyet a bontás után a rászoruló kerületi családok kaptak meg. Fotó: MTVA/Róka László

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk