Óriási rezsiszámlát égettek az Erzsébet hídon a katatörvény elleni negyedik tüntetésen - fotók

  • narancs.hu
  • 2022. július 15.

Belpol

Péntek este ismét elfoglalták az Erzsébet hidat a kata szigorítása ellen tüntetők, a Kutyapárt rezsivédelmi népszavazást kezdeményez, hogy 1989-es árakon rögzítsék a rezsit. 

Negyedik napja tartanak a tüntetések Budapesten a kata szabályainak módosítása miatt: kedden, a törvényjavaslat parlamenti elfogadásának napján a tüntetők spontán módon kilenc órán át blokkolták a Margit hidat, néhány óráig pedig az Erzsébet híd forgalmát is lassították; szerdán a Momentum Kossuth térre szervezett demonstrációja után éjfél utánig kergetőztek a városban vonuló tüntetők a rendőrökkel, csütörtökön pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tartott piknikhangulatú demonstrációt és grillezést az Erzsébet hídon.  

Péntek estére ismét hídfoglalást hirdetett meg a Kutyapárt "Legyen minden jobb! – hídfoglaló tüntetés minden ellen" címmel este 6 órára. 

A forgatókönyv most is a csütörtökihez hasonló volt: a demonstrálók először a járdán gyülekeztek, majd fokozatosan zárták le a híd forgalmi sávjait. A teljes blokád végül este negyed 9-re valósult meg, miután a tömeg megindult és elfoglalta az összes sávot. 

 
Katás tüntetés 07. 15.
 
katatörvény kata tüntetés MKKP hídfoglalás Erzsébet híd
Fotó: Palágyi Barbara
 

 A hídon ismét elhelyeztek egy színpadot, ezen a résztvevők szólalhattak fel, illetve koncerteket is terveztek. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

A Kutyapárt vezetői a színpadon arról is beszéltek, hogy népszavazást kezdeményeznek, hogy egyszer és mindenkorra eldőljön, a magyar embernek soha semmiért ne kelljen fizetnie.

A párt honlapján is közzétett közleménye szerint két kérdésben kezdeményeznének "rezsivédelmi népszavazást":

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági felhasználó által a villamosenergiáért fizetendő egyetemes szolgáltatási árat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztó által a földgázért fizetendő gázdíjat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?

"Ennek értelmében a villany és a gáz árát a Kádár János halála napján aktuális árakhoz igazítanánk. Örökre." 

– írták a közleményben, amelyhez egy konzultációt is kapcsoltak, mondván "ahogy minden párt életében, nálunk is bekövetkezett, hogy petíciókat indítunk adatbázis építési céllal. Sajnos az elején elrontottuk, így sem az adataitokat nem kell megadni, sem az e-mail címeteket nem gyűjtjük be. Ha visszajött az informatikus szabiról, akkor többé nem fordulhat ilyen elő."

Döme Zsuzsanna "Suzi", a Kutyapárt társelnöke egy óriási rezsiszámlát is felgyújtott a tüntetés színpadán.

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

A tüntetés egyik jelképe lett egyébként a hóember, a csütörtöki hídfoglaláson ugyanis a rendőrség többeket is igazoltatott, akik a hídra graffitiztek, és köztük volt egy 18 év alatti fiú is, aki egy hóembert fújt fel az aszfaltra. (A pénteki tüntetésen már csak krétával rajzoltak az aszfaltra.)

Ennek jegyében pénteken többen is hóembert ábrázoló rajzokkal érkeztek. 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 A tüntetés egyébként békés jellegű, volt hajvágás is, de főleg koncertek és beszédek.  

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk