Szeptembertől újra lehet tanítani nyugdíj mellett

  • narancs.hu
  • 2022. július 31.

Belpol

A PDSZ szerint a kormány elismerte, hogy óriási a pedagógushiány. A rendelet a közszférában dolgozókra vonatkozik, köztük a tanárokra is.

Szeptember 1-jétől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok – írja a hvg.hu. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a háborús veszélyhelyzetre tekintettel egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

 

A cikk szerint ehhez kapcsolódik egy másik kormányhatározat is, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-től egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték.

Ezt azért szabályozták külön, mert az e területeken kívül foglalkoztatottakra egyébként egy másik rendelet szerint akkor sem vonatkozik a nyugdíjszüneteltetés alóli felmentés, ha a felsorolt jogviszonyok valamelyikében dolgoznak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van. A szakszervezet évek óta kérte, hogy vonják vissza azt a kormányhatározatot, amely előírta, hogy meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt és nyugdíjra vált jogosulttá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk