Szijjártó lemondását követeli a Gruevszki-ügy miatt a Párbeszéd

  • narancs.hu
  • 2018. november 18.

Belpol

Ha tudott a szöktetésről, azért, ha nem, azért kell távoznia a külgazdasági és külügyminiszteri posztról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondását követeli a Párbeszéd, amiért a kormány asszisztál a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt, és nemzetközi elfogatóparancs alapján körözött volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki meneküléséhez – közölte a párt szóvivője, Barabás Richárd vasárnap a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

„Szijjártó alkalmatlanná vált posztjára. Ha tudott a szöktetésről, akkor azért kell haladéktalanul lemondania, ha nem, akkor pedig azért.”

Öt napja ködösít a magyar kormány arról, hogyan került Magyarországra Nikola Gruevszki korrupció miatt elítélt, volt macedón miniszterelnök – vélekedik a Párbeszéd. A párt szerint az sem világos, miért nem vonatkoztatják rá a hatályos magyar, illetve nemzetközi törvényeket. Ugyanakkor Barabás szerint az egyértelmű, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter négy embere is segítette Gruevszki szökését.

„Szijjártó Péter vagy nem tudta, mi zajlik a saját apparátusában, vagy megsértett számos nemzetközi és hazai törvényt, és hozzájárult egy elítélt bűnöző Magyarországra csempészéséhez” – tette hozzá a Perbeszéd szóvivője.

Egyúttal a Párbeszéd – amely csütörtökön parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben – ismét felszólította a kormányt: vessen véget a hazudozásnak és a hatályos törvények alapján járjon el Gruevszkival szemben.

Figyelmébe ajánljuk