Szijjártó megérkezett Ungvárra, tárgyalóasztalhoz ült a magyar és az ukrán külügyminiszter

  • narancs.hu
  • 2024. január 29.

Belpol

De már ellátogattak a Kálvária temetőbe is, hogy a háborús halottak előtt tisztelegjenek.

Mint ismert, Szjjártó Péter hétfő reggel Ungvárra indult, hogy tárgyalásokat folytasson ukrán kollégájával, és Zelenszkij elnök legközelebbi tanácsadójával, hogy korábbi nyilatkozata és egyéb találgatások szerint előkészítse Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Szijjártó az orosz-ukrán háború kezdete óta most csinál ilyet először, ő ugyanis,

egyetlen uniós külügyminiszterként, egészen idáig nem vett részt személyesen kétoldalú egyeztetésen ukrán kollégájával.

Miután múlt héten halálos ukrán fenyegetést kapott a magyar külügyminiszter, miszerint "robbanásveszélyes üdvözletre számíthat", megerősített védelme nyilván nem bízta a véletlenre utazását. Így az kicsit akciófilmbe illő lett – már ami a miniszter saját brandingje szerinti képes beszámolóból kiderül.

Indulás Kárpátaljára. Mi szeretnénk javítani Ukrajna és Magyarország együttműködését, és mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait.

Posted by Szijjártó Péter on Sunday, January 28, 2024

Irány Ungvár, hosszú napunk lesz… Mindent meg kell tenni azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait.

Posted by Szijjártó Péter on Monday, January 29, 2024

 
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó a dunakeszi reptérről helikopterrel jutott el ma reggel a magyar határig – derült ki képes beszámolójából. Majd a határt autóval lépte át.

Majd a miniszter Facebookjának fotói szerint a hivatalos program Ungváron, a Kálvária temetőben indult. A háború kitörése óta az Ukrajnába látogató külföldi delegációkat rendszerint elviszik az ukránok megkoszorúzni a háborúban elesett katonák sírját. Szijjártó Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel látogatott el megemlékezni.

A hivatalos program Ungváron, a Kálvária temetőben indul Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro...

Posted by Szijjártó Péter on Monday, January 29, 2024

A temetői látogatásról és mécses elhelyezésről szóló Facebook-posztjába azért beletett két jól ismert békepárti propaganda dumát, miszerint "Egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni."

Az ukrán külügyminisztérium videót is posztolt a temetői látogatásról az X-en – persze, egészen más szöveggel. Azt írták, "a tárgyalások előtt Dmitro Kuleba miniszter, az Elnöki Hivatal vezetője Andrij Jermak, és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tisztelgett az ukrajnai katonák előtt, akik életüket áldozták Ukrajna szuverenitásáért és területi integritásáért". Andrij Jermak X-oldalán azt írta, "azok előtt tisztelegtünk, akik életüket adták Ukrajna védelmében". Hozzátette, "Meglátogattuk az ukrán fegyveres erők elesett magyar származású katonáinak sírjait is".

 Az ukrán fél már korábban posztolt a tárgyalásokról, fotókat is mutattak, ahol egy asztalnál ül Szijjártó, Dmitro Kuleba és Andrij Jermak.

 
 
Fotó: X/Minister of Foreign Affairs Ukraine

 "A magyar küldöttség fontos látogatása kezdődik. Az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával együtt, találkozunk Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel és csapatával. A jobb kapcsolat érdekében őszinte párbeszédre van szükség. Mi készen állunk erre" – így számolt be az X-en Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője Szijjártó Péter ungvári látogatásának kezdetéről. De Jermak X-oldalára több fotót is feltöltöttek a találkozás pillanatáról, és a tárgyalások helyszínéről.

Az asztalnál négyen ültek: az ukrán külügyminiszter, mellette, Jermak, majd a magyar külügyminiszter, mellette pedig Magyar Levente miniszterhelyettes, a külügy parlamenti államtitkára.

A tárgyalás részleteiről egyelőre nem tettek közzé információt – nem is szivárgott ki semmi.  A fejleményekről később számolunk be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk