Szijjártó: nem enged a kormány az olajembargóval szembeni vétóból

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 11.

Belpol

Azt javasolják, hogy a vezetékes szállítás teljesen kerüljön ki a szankció hatálya alól. 

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint a szankció alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebookon.

A tárcavezető szerint  hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, ugyanis teljes mértékben lerombolná hazánk jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát.

Az intézkedés a kormány szakértői szerint az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné, literenként legalább 700 forintos benzinnel és 800 forintos gázolajjal kalkulálnak az elemzők, az áremelkedés ráadásul minden más termék árában is megjelenne.

"Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol" - szögezte le Szijjártó.

"Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával" - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: mindez sok-sok milliárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében.

Az eddigi tárgyalásokon egyértelművé vált, hogy Brüsszelnek erre nézve nincsenek elfogadható megoldásai. ezért a kormány visszatér eredeti álláspontjához, miszerint csakis akkor reális az Oroszországgal szembeni olajembargó bevezetése, ha az kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljes mértékben kivételt kapna - hangsúlyozta a miniszter.

Az Európai Bizottság javaslata év végétől tiltaná meg az olajimportot Oroszország felől. Magyarországnak és Szlovákiának egy- majd kétéves haladékot is javasolt a Bizottság, de a kormány ezt sem tudja elfogadni. Jelenleg dolgoznak egy olyan javaslaton, hogy az úgynevezett REPowerEU programon keresztül plusz pénzzel segítsék Magyarországot az infrastruktúra átalakításában, de bizottsági illetékesek szerint itt azért bőven nem a Szijjártó által elvárt milliárd eurós nagyságrendről lenne szó.

A Politico reggeli hírlevele szerint a tagállami állandó képviselők mai találkozóján aligha várható előrelépés az olajembargó ügyében, és elképzelhető, hogy még a külügyminiszterek jövő hétfői ülésén is napirenden lesz az ügy. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk