Szijjártó Péter nem szégyelli magát

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 10.

Belpol

A külügyminiszter úgy látja, jogállami kérdésekben ok nélkül citálják parlamenti bizottságok elé Magyarországot.

Ha a magyar kormány nem ilyen politikát vinne a bevándorlás tekintetében, akkor nem került volna sor az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) csütörtöki meghallgatására – mondta Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Hangsúlyozta: semmi ok nincs arra, hogy Magyarországot jogállamisági kérdésekben az EP bármelyik bizottsága elé citálják. „Semmifajta szégyellnivalónk nincsen, semmi olyan kirívó dolog nem történik Magyarországon, amivel az Európai Unióban kiemelkednénk a többi tagország közül, a kötelezettségszegési eljárások számában pedig a középmezőnyben áll az ország.”

A LIBE december 7-i ülésén Magyarország volt a téma

A LIBE december 7-i ülésén Magyarország volt a téma

Fotó: Európai Parlament/Dominique Hommel

A LIBE csütörtöki meghallgatására azért volt szükség, mert az EP ezen bizottsága első alkalommal mérlegeli, hogy javasolja-e az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Az okok között a Szijjártó által elmondottakkal ellentétben nem a menekültügy, hanem a lex CEU és a civiltörvény volt a legfontosabb. A 7-es cikkely szerinti eljárás akár egy tagállam EU-s szavazati jogának felfüggesztésével is végződhet, igaz, erre minimális az esély, mert az összes többi kormány egyhangú szavazata kellene hozzá.

Figyelmébe ajánljuk