Szijjártó szerint az egész nyugat-európai sajtó hazudik, amikor számon kéri a sajtószabadságot a magyar kormányon

  • narancs.hu
  • 2021. február 20.

Belpol

Az olvasottsági adatokról is érdekes elképzelése van.

Szijjártó Péter a a román Digi24 TV-nek adott interjút, amelyben a Klubrádió elhallgattatásáról és a sajtószabadság helyzetéről kérdezték. Az interjú részletét a  külgazdasági- és külügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé.

A riporter a Klubrádió ügyének kapcsán felvette, hogy mivel sok médium a kormány kezében van, mit gondol tehát a magyar kormány, mi az újságírók feladata. Szijjártó azzal válaszolt, hogy minden "fake news", amit a magyar sajtószabadság helyzetéről írnak és mondanak a külföldi sajtóban. Kijelentette, hogy visszautasitíja azokat a hazugságokat, amelyek arról szólnak, hogy ők nem biztosítják a sajtó szabadságát.

A kérdező riporternek azt mondta: "Ha beszélne magyarul, ha megnézné a magyar sajtóorgánumok híreit, tudósításait, akkor látná, hogy ezek többsége kormányellenes álláspontot képvisel".

Szijjártó azt is hozzáttette, hogy szerinte nem lehet "egyetlen olyan médiatípust sem mondani, ahol a leginkább terjesztett, legnézettebb, leghallgatottabb, legolvasottabb orgánum barátian állna a kormányhoz".

Ezzel szemben Szijjártó kiemelte, hogy közben nem szabadna megkérdőjelezni a sajtóorgánumoknak a jogát arra, hogy pozitívan vélekedjenek a kormányról. „Én nem tudom elfogadni azt, hogy az olyan sajtóorgánumok, amelyek történetesen pozitívan viszonyulnak a kormányhoz, rögtön minősítve lesznek, miszerint kormányzati irányításúak, kormányzati tulajdonúak, kormányzati rabszolgák és hasonlók” - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a nyugat-európai média csak azért hozza fel a sajtószabadság ügyét, mert számukra a "liberális mainstreammel" szembeni irány szokatlan, és nem tudják kezelni, hogy  ez népszerű lehet.

Figyelmébe ajánljuk