Szlávik szerint használjon maszkot az, aki más emberek között van

  • narancs.hu
  • 2020. április 5.

Belpol

A súlyos esetek 85-90 százalékában jelentkezik a láz.

„Egészen biztos az, hogy az esetek száma a következő hónapokban még emelkedni fog” – mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az RTL Klub híradójának adott interjújában, amiről az Index írt.

A főorvos szerint jelenleg kevesebb mint száz koronavírussal fertőzött beteget ápolnak kórházban, és sokan maguk mennek be az ambulanciára, hogy teszteljék őket. Naponta 50-100 embert tesztelnek az egészségügyi intézményekben, de csak néhányukban mutatják ki a fertőzést.

„A statisztikák alapján a koronavírus-fertőzött 2-3 másiknak adja át a fertőzést, azonban vannak úgynevezett szuperterjesztők (...), akik a váladékaikkal akár száz másikat is meg tudnak fertőzni” – fogalmazott. Úgy látja, hogy a mostani csoportos fertőzések lassan tömegessé növik ki magukat.

Szerinte a hónap egyik legnagyobb tanulsága, hogy az idős páciensek állapota nagyon gyorsan romlik, ezért állandó felkészültségben kell lenni, hogy át tudják helyezni őket az intenzív osztályra. De van olyan beteg is, aki lekerült a lélegeztetőgépről, és a gyógyulás útjára lépett. Az infektológus azt javasolja, hogy aki emberek közé megy, az mindenképpen viseljen maszkot.

Elmondta, hogy láz, köhögés, mellkasi fájdalom és a fulladás jelentkezése esetén tesztelik az embereket. Nemrég szereztek tudomást egy fontos tünetről, a szag- és ízérzékelés elvesztéséről: ha ez fennáll, akkor azonnal felmerül a gyanú. A lázzal kapcsolatban pedig az derült ki, hogy a súlyos esetek 85-90 százalékában jellemző a magas testhőmérséklet, a fiataloknál viszont előfordulhat, hogy hőemelkedés nélkül folyik le a betegség.

Figyelmébe ajánljuk