Szombaton nyithatnak a teraszok, 23 órára módosul a kijárási korlátozás

  • narancs.hu
  • 2021. április 22.

Belpol

Péntekre meglehet a 3,5 millió beoltott. Aki most regisztrál, akár 1-2 héten belül megkaphatja az oltást.

Valószínűleg már holnap meglesz a 3,5 millió beoltott, így ahogy azt a kormány előre jelezte, újabb lazítás következik a korlátozó intézkedésekben. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy amennyiben holnap meglesz a "kívánt célszám", a belügyminiszter határozatot hoz, és másnap, vagyis szombaton kinyithatnak a teraszok, kerthelyiségek. A vendéglátóhelyek 21 óra 30 percig lehetnek majd nyitva, a kijárási korlátozás 23 óra és 5 óra közötti időre módosul.

Gulyás a vakcinákról szólva hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtett azért, hogy a Johnson&Johnson kieső vakcináit pótolni tudja. Elmondta, hogy egymillió kínai vakcina érkezik a jövő héten, ez sok százezerrel több, mint ami korábban le volt kötve. 200 ezer orosz - első körös - oltás is érkezik következő héten, de jön Pfizer is, több mint 300 ezer.

A miniszter kiemelte, hogy a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani a rendelkezésre álló vakcinákat. Így akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat.

Azt mondta, aki most regisztrál, akár 1-2 héten belül megkaphatja az oltást.

A kormány szeretné  minél hamarabb elérni a társadalmi immunitást, ez akkor valósulhat meg, ha a lakosság 60-70 százaléka beoltott lesz.

Gulyás is elmondta, hogy új online rendszert tesztelnek, mely segítségével az SMS-ben kapott oltásra való hívás után időpontot lehet foglalni. Ha beválik, általánossá tehetik a rendszert.

A miniszter közölte, hogy a kormány áttekintette az oktatás helyzetét. Helyesnek tartották, hogy hétfőn megnyitották az óvodákat és az iskolák az alsó tagozatait. Mint mondta, az óvodások 60, iskolások 75 százaléka élt a jelenléti oktatás lehetőségével, és állítólag a számuk napról napra nő.

A kormány a költségvetésről is tárgyalt e heti ülésén. A koronavírus miatt módosítani kell az idei költségvetést, és heteken belül elfogadhatják a jövő évit is. Gulyás azt mondta, ezek az újraindítás költségvetései lesznek. 6 ezer milliárdos alapot hoztak létre a gazdaságot újraindításához, mert ahogy az a Kormányinfón elhangzott, "a vírus a legnagyobb kárt a gazdaságban tette".

Gulyás a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, az őszi ülészsak kezdete utáni 15. napon ér majd véget, mivel nyáron nem ülésezik a parlament. A meghosszabítására nyilván azért volt szükség, ahogy ő maga is mondta, hogy a koronavírus miatt szükséges bármely intézkedés a lehető legkönnyebben meghozható legyen.

Újságírói kérdésre a miniszter a Fudan Egyetemről azt mondta, Magyarországon a magyar felsőoktatás javítása közös érdek, a Fudannal pedig a kapcsolat nem új. Úgy fogalmazott, a világ 50 legjobb egyeteme közé tartozó egyetemek bármelyikét tárt karokkal várják Magyarországra. Azt mondta, a CEU-val sem az volt a baj, hogy Soros György a tulajdonosa; hanem az, hogy Gulyás szerint a CEU diplomagyár volt, mert meglátása szerint úgy adott amerikai diplomát, hogy ott helyben nem folytatott oktatást.

Megkérdezték: idén nyáron is a "több Balaton, kevesebb Adria" lesz-e a kormány jelszava. Gulyás szerint a kormány eddig is csak tanácsokat adott "életvezetési kérdésekben". Aki be van oltva, az védett, így akár utazhat is, az óvatosság viszont továbbra is indokolt. De egyelőre nem foglalkozik a kormány ezzel a kérdéssel, jelenleg "életvezetési tanács" az, hogy regisztráljanak és oltakozzanak az emberek.

Szóba került az is, mi lesz a "vakcinafelesleggel". A miniszter szerint ilyet csak kívánni lehet. Egyelőre úgy tudni, hat hónapnyi védettséget garantálnak a gyártók. Ez az egészségügyi dolgozók esetében június végén, július elején fog lejárni. Ez egyelőre nem azt jelenti, hogy őket biztosan újra kell oltani már a nyáron, de mindez nem kizárható. Azokat a vakcinákat, melyek nyáron érkeznek, becslések szerint fel tudják majd használni.

A miniszter szerint olyan helyzetbe nem kerülhet az ország, hogy ha szükséges újabb oltás beadása, akkor ne álljon belőle elég rendelkezésre.

Figyelmébe ajánljuk