Mészáros Lőrinc tető alá hozza VIP borbárját a Bodrog partján

Belpol

Hamarosan nyithat Bodrogkeresztúron a leggazdagabb magyar panorámás, promenádos luxusétterme.

A napaelemek is felkerültek Mészáros Lőrinc Bodrogkeresztúron épülő VIP borbárjának tetőszerkezetére, ahogy a rézből készült ereszek is. A pincével már elkészültek. Terméskővel vették körbe az épületet, talajegyengető gépekkel rendezik környezetét, a parkoló építésével is haladnak. A belső építészeti munkák még bőven hátra vannak; állványzat foglalja el a teljes belső teret, a Bodrog kanyarulatára tekintő panorámát garantáló üvegfalak viszont stabilan állnak.

Az egyik építkezésen dolgozó munkás arra számít, május végén megnyithatják a Mészáros-cégmátrix legújabb vendéglátó egységét, közvetlenül a folyó partján. Az étterem a prémium minőséget fogja képviselni, amit az egyik ott söprögető munkás januárban úgy foglalt össze, 50 ezer forinttal ide nem lesz érdemes belépni.

 
Fotó: A szerző felvétele/Zsidai Péter

Mint megírtuk, a Bodrog mentén a Sárospatakra vezető út balján a hegyoldalba nyúló, a Mészáros kisgömböce által lenyelt Dereszla Pincészet található. Szemben, közvetlenül a Bodrogkisfaludba érő kanyarban a korábbi pálinkafőző területén hónapok óta építik az éttermet.

Mészáros étvágya csillapíthatatlanak mutatkozott a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. Bodrogkeresztúron két év alatt bekebelezte a legnagyobb bortermelőt, a Chateau Dereszla Borászatot 50 hektáros szőlőbirtokkal, borfeldolgozóval, pezsgőüzemmel. Vett hozzá pálinkafőzőt, Tarcalon pedig a vidék és Borsod megye top szállásadóját, az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine and Spa Hotelt. Utóbbira két évvel később a miniszterelnök veje 800 milliós MFB-hitelből tette rá a kezét

Bár a 600 éves Dereszla-pince a legnagyobb Bodrogkeresztúron egykilométeres hosszúságával és ötszintes mélységével, profilja nem a topkategóriás vendéglátás. Pincelátogatásra és borkóstolásra várják a betérőket, állandó konyhát és klasszikus éttermi komfortot eddig nem tudtak mellé tenni. Ez a hiány rövidesen megszűnik az étterem átadásával.

 
Fotó: A szerző felvétele/Zsidai Péter

Mészáros kiváló üzleti érzékkel látott hozzá a beruházásához, éppen akkor, amikor Bodrogkeresztúron sínre került az Európai Unió és magyar állam által finanszírozott, pincészete forgalomnövekedését is serkentő érintő másfél milliárd forintos közterület-fejlesztés. Az EU szó szerint kikövezi az útját. Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. Ennek keretében kerül sor a Dereszla Pincészet előtti közterület és a pincesori vigalmi negyed fejlesztésére: Mészáros borászatát gyalogos sétánnyal kötik össze a leendő kilátóponttal, a Hétvezér családbarát pihenőparkkal. A sétánynak köszönhetően közvetlen, kiépített kapcsolat jön létre a Bodrog-parttal is, ahol „lapátos” megállóhely készül egy úszó stéggel, továbbá egy mobiltöltő pontként funkcionáló új zenepavilon. A 2017-es kormánydöntés 1,2 milliárdos projektkeretet hagyott jóvá, amit aztán 300 millióval megtoldottak.

Bodrogkeresztúr polgármesterétől, Rozgonyi Istvántól annyit sikerült megtudnunk, hogy az uniós projekt kivitelezőjét már kiválasztották, a tender eredményhirdetése azonban még nem történt meg.

A bodrogkeresztúri létesítmény funkciójáról kérdeztük a Dereszla Pincészet ügyvezetőjét, Mészáros kisebbségi cégtársát, de kérdéseinkre több hét elteltével sem reagált. Kalocsai Lászlót többszöri telefonos megkereséssel sem sikerült elérnünk, folyamatosan házon kívül tartózkodott, visszahívást nem kaptunk.

A tokaji térségre a következő években is ömleszteni fogja a közpénzeket a kormányzat: a 150 milliárdos fejlesztési tervről ebben a cikkünkben írtunk részletesen tavaly novemberben:

Figyelmébe ajánljuk