Sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoznak hétfőn a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Belpol

Napközben sztrájkolnak, délután pedig a státusztörvény bevezetése ellen tüntetnek a pedagógusok és a velük szimpatizáló szülők, diákok, polgárok.

Holnap ismét országszerte sztrájkolnak a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok. Az egységes munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte. Délután 4-kor pedig Budapesten tüntetést tartanak a státusztörvény bevezetése ellen – foglalja össze a hétfőn várható eseményeket a Telex.

Vasárnap délután az Egységes Diákfront Budapest több pontján is Pintér Sándort ábrázoló papírfigurákat helyezett el, így hirdetik a hétfői sztrájknapot és tiltakoznak a státusztörvény ellen.

 

„Most már egészen biztos, hogy a közeljövőben semmiféle uniós pénz nem várható a közoktatási dolgozók béremelésére, és saját forrásból erre a célra a kormány továbbra sem akar költeni”

– írja a PDSZ a Ne dolgozz ingyen! oldalon. Az érdekvédelmi szervezet szerint a kormány eltökéltnek látszik abban, hogy bevezeti az új jogállási törvényt.

A státusztörvényt azért kritizálják a szakszervezetek és más értelmiségiek – köztük volt miniszterek, államtitkárok is –, mert szerintük az új szabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tiltakozók szerint a státusztörvény a tanárhiány megoldására alkalmatlan, sőt, éppen a pálya elhagyására készteti a pedagógusokat, a kormányt pedig a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli.

státusztörvény bevezetésével megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni. A tervezetből az látszik, hogy a jövőben a pedagógusok és tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg.

Jelentősen megváltoztatnák a pedagógusok munkaidejére, terheltségére vonatkozó szabályokat is. Az általános teljes napi munkaidő a 8 órát meghaladhatja majd azzal a kitétellel, hogy a napi munkaidő mértéke a 12, a heti munkaidő mértéke pedig a 48 órát nem haladhatja meg. Éppen ezek miatt gondolja azt a PDSZ, hogy

a jogszabálytervezet nemcsak az intézményi autonómiát korlátozná, hanem számos szerzett jog elvesztésével is járna.

A kormány és a szakszervezetek legutóbb április 12-én tárgyaltak a státusztörvényről. Akkor a szervezetek képviselői láttak némi lazulást a kormány részéről, de sem a sztrájkkövetelések, sem pedig a státusztörvény ügyében nem történt érdemi előrelépés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón azt mondta, szerinte addig nem érdemes a státusztörvény hatásáról beszélni, amíg a törvénytervezetet be nem nyújtják a parlamentnek.

Mindenesetre az ahang.hu-n vasárnap estig 4748 pedagógus jelezte, hogy ha elfogadják a státusztörvényt, beadja a felmondását.

A legutóbbi országos pedagógussztrájk március 16-án és 17-én volt. Januárban egy héten keresztül országszerte sztrájkoltak a pedagógusok, és a szolidaritás napján más akciók is voltak az országban. A tanárok érdekeit képviselő PDSZ és PSZ szerint a státusztörvény bevezetése mellett már most nagy probléma az ágazat alulfizetettsége és leterheltsége. Az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelést szeretnének és azt, hogy a tanárok heti 22–26 tanóráját 22 órában maximalizálják.

A kormány egyetért azzal, hogy a pedagógusoknak magasabb fizetést kellene kapniuk, de a nagyobb mértékű béremelést az uniós források megérkezéséhez kötötték. A kormánynak december 12-re sikerült megegyeznie a Magyarországnak járó uniós támogatásokról, ám az eredetileg március 30-ig vállalt jogi feltételek közül több sem teljesült még, így a kifizetési jóváhagyások is hiányoznak az uniós intézményektől.

Ha a várt uniós pénzek megérkeznének, akkor idénre 20,8 százalékos béremelést ígért a kormány az ágazatban, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelnék a tanárbéreket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk