Sztrájkoltak a tanárok és a diákok: Szegeden a forradalmat emlegették, Békéscsabán az egyik szónok elsírta magát

Belpol

Szegeden többen, Békéscsabán kicsit kevesebben csatlakoztak kedden ahhoz a megmozduláshoz, amellyel a tavaly ilyenkor kezdődött pedagógussztrájkot idézték fel a résztvevők. A Tisza-parti városban azt mondták, a tanárdemonstrációk olyanok, mint a forradalmak: később fejtik ki hatásukat. Békéscsabán az egyik diákszónok azért sírta el magát, mert el kell engedni nagy álmát, hogy tanár legyen

„Szegeden és környékén negyvenhat iskolában írták alá a tanársztrájkot támogató szolidaritási nyilatkozatot, összesen ezernegyvennégyen, az aláírók döntő többsége tanár. Rajktuk kívül vannak az aláírók között egyetemi oktatók és oktatást segítő munkatárs is” – mondta kedden kora délelőtt a Deák gimnázium előtt Milodánovics-Hegyi Adrienn a középiskola tanára, a szegedi pedagógus demonstrációk koordinátora.

A szegedi középiskola előtt három iskola – a Deák gimnázium, a Gedói Általános Iskola, a Krúdy Szakképző Iskola – tanárai demonstráltak összesen közel hatvanan.  „A tanársztrájk eddig megszokott formái után az ellenállás új formája következik” – jelezte Milodánovics-Hegyi Adrienn, de erről további részleteket nem árult el. Mindezt azzal egészítette ki, hogy a diákok tanuláshoz fűződő joga nem fog sérülni a jövőben.

 
Fotó: A szerző felvétele/Bod Péter

„A jelenlegi helyzetben csak az azonnali változás volna eredménynek nevezhető” – mondta Csepreginé Kiss Nóra, a Gedói Általános Iskola tanára. Hozzátette: elfogadhatatlan a tanárok alacsony bére; a szakma presztízse mára teljesen megszűnt, komoly gond a szabad tankönyvválasztás eltörlése.

„Talán a mostani tanárdemonstrációkra is igaz, ami a forradalmakra, hogy hatásukat később fejtik ki”

– osztotta meg reményét Csepreginé Kiss Nóra.

Az ágazati szakszervezetek közül Szegeden a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete csatlakozott a tanársztrájk keddi megmozdulásához – tudtuk meg. A diákok a város több iskolájában – Deák és Tömörkény gimnázium, valamint a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában – szolidaritási akcióval csatlakoztak a pedagógussztrájkhoz.

A diákok Békéscsabán is szerveztek szolidaritási akciót. Az ottani demonstráció legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a belvárosi plázával szemközt található téren összegyűlt mintegy száz diák és tanár előtt Rakozov Lili, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium végzős hallgatója beszéde közben elsírta magát. Mégpedig azért, mert a mostoha körülményekre tekintettel le kell mondania nagy álmáról, arról, hogy tanár legyen. Nem is tudta folytatni beszédét, társai vigasztalták a lányt.

Előtte Dohányos Máté, az Egységes Diákfront Békés megyei vezetője, egyben a helyi Andrássy gimnázium tanulója a Narancs.hu-nak elmondta, sokkal jobb iskolát és sokkal jobb országot akarnak. „Nekem, nekünk nem adatott meg, hogy sokkal jobb, modernebb és boldogabb középiskolai oktatás részesei lehessünk. De azt szeretnénk, és most is azért vagyunk kint a hidegben és azért kiabálunk hangosan, hogy a következő generációk ebből részesülhessenek” – mondta a békéscsabai diákvezető. Hozzátette, ez a harmadik tüntetésük. Elismerte, hogy kevesebben vannak a vártnál. Viszont szerinte aki itt van, hitet tesz valami nagyszerű mellett, ellentétben azokkal, akik a meleg szobából kommentelnek.

 
Fotó: A szerző felvétele/Bod Tamás

A diákdemonstráció egy másik szónoka, Csizmazia Áron arról beszélt, az iskolai osztályok esetében roppant ritka a közösségformálás. Nekik ez a tiltakozások által sikerült. A belvárosi eseményen zengett „A csend, nem rend!”, „A sztrájk alapjog!” és a „Fizessétek meg a tanárainkat!” rigmus. A békési megyeszékhely több középiskolájában pedig ülősztrájkkal tiltakoztak az oktatás és a tanárok helyzete miatt a diákok. 

 
Fotó: A szerző felvétele/Bod Tamás

Szerte az országban zajlottak a pedagógusok megmozdulásai a nap folyamán. A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldala szerint sztrájkolt többek között

  • a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 43 pedagógusa és 
  • a Hétvezér Általános Iskola pedagógusai.

A Pedagógusok Szakszervezete közösségi oldalán az látható, hogy sztrájk volt a tatai Kőkúti Általános Iskolában; a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 84 pedagógusa szolidaritási nyilatkozatot tett közzé; ezenkívül számos intézmény tanárai biztosították kiállásukról a sztrájkolókat. A Telex összesítése szerint volt olyan vidéki iskola, amelynek pedagógusai a polgári engedetlenséget választották. A tiltakozóakciókba a diákok is bekapcsolódtak az ország számos városában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk