Sztrájk, demonstráció, évértékelő gála - a pedagógusokról szól a keddi nap

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Belpol

Sztrájkolnak a tanárok, a diákok, a szakképzésben dolgozók. A pedagógushiányra utalva 16 140 hiányjelet festenek fel a Hősök terére, vidéken élőlánc, tüntetés, autósblokád szerveződik.

Tavaly január 31-én kezdődött az az országos tanársztrájk, amivel akkor a béremelést szerették volna kiharcolni a pedagógusok. A 20 ezer tanár részvételével zajló akció mintegy nyitánya volt annak a sztrájk-, demonstráció- és polgári engedetlenségi sorozatnak, amihez ősszel és télen a diákok, civilek és sokan mások csatlakoztak. A pedagógusok követelései azóta a béremelés mellett a sztrájkjog visszaállítására és úgy általában a közoktatás rendbetételére vonatkoznak. A hatalom egyre drasztikusabb eszközökkel igyekszik elfojtani a tiltakozóakciókat, amelyek kedden, az egyéves évfordulón újabb országos eseményekkel folytatódnak. Összeszedtük a legfontosabb megmozdulásokat, akciókat, eseményeket.

  • Szolidaritás napja elnevezéssel kétórás sztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A reggel 8-tól 10 óráig tartó munkabeszüntetésben a szakképzésben dolgozók is részt vesznek. (A szakszervezetek azért kezdeményezték a szakképzésben dolgozóknál is a sztrájkot, mert tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal az ágazatot érintő sztrájkköveteléseikről, de a kormány nem tárgyalt velük. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak - írja a Telex.)
  • Országos ülősztrájkot hirdet a jobb oktatásért az Egységes Diákfront. Eddig több mint száz iskolából jeleztek vissza, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.
  • Reggel 8:15-kor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói közül a Műegyetemiek az oktatásért csoport tagjai a Szent Gellért téren látványos megmozdulásra készülnek, ezzel szeretnék támogatni a pedagógusokat - ezt ugyancsak a Telex adta hírül.
  • 10 órakot Állj ki magadért! címmel sajtótájékoztatót tart a PDSZ és hat másik szakszervezet, illetve a diákok képviselői. Az eseményen olyan érdekképviseletek lesznek jelen (főleg a közszférából), amelyek szolidárisak a pedagógusok sztrájkjával (például rendvédelmi, a szociális, a kulturális ágazatban dolgozók).
  • Látványos akció kezdődik 15 órakor a Hősök terén. A szervezők tájékoztatása szerint 16 140 hiányjelet rajzolnak a Hősök tere aszfaltjára; a megmozdulás arra utal, hogy ennyi pedagógus hiányzik a közoktatásból.
  • Ugyancsak 15 órától demonstráció kezdődik a Külső-Pesti Tankerületi Központ előtt a XVIII. kerületben. A tüntetést az Egységes Diákfront és a Corvin Diákszövetség szervezi. Mint ismert, ez az a tankerület, ami élen járt egyes polgári engedetlenségi akcióban részt vett tanárok kirúgásában.
  • 18:30-kor évértékelő gálát tart a Trafóban a Tanítanék Mozgalom. Az eseményen ismert személyiségek állnak ki a tanárok mellett, többek között Alföldi Róbert színész, rendező, Mácsai Pál, színész, rendező, Máté Gábor színész, rendező, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, Tompa Andrea író, Ungváry Krisztián történész
  • A vidéki események között érdemes megemlíteni, hogy Tatán, a Kossuth téren tart demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Lapunk is megírta: a kisváros Kőkúti Általános Iskola nevű intézményében az igazgató akadályozta a sztrájkot, de az ott tanító tanárok újabb munkabeszüntetésbe kezdtek.
  • Békéscsabán reggel fél 8-kor az Egységes Diákfront szervez élőláncot. Miskolcon 13:15-kor forgalomlassító sávlezárás kezdődik (szervezők: ADOM Diákmozgalom, PSZ). Győrben 17 órától fáklyásmenet indul az oktatásért az Egységes Diákfront szervezésében. 

A pedagógusok tiltakozása és az egyéves évforduló kapcsán véleménycikkben írtuk meg, milyen lépésekkel építette le a közoktatást a kormány, és mi ebben a tankerületek és vezetőik felelőssége:

Azzal is foglalkoztunk, milyen károkat okoznak a tankerületek, a tankerületi vezetők, és miért nincs szükség az oktatásirányítás e semmirekellő alakjaira és intézményeire:

A múlt héten Nagy Erzsébetet, a PDSZ választmányi tagját kérdeztük a sztrájk eddigi történéseiről:

Megszólaltattunk diákokat is, akik részt vettek a demonstrációk, tiltakozóakciók szervezésében:

A tanárokat és a közoktatást érintő többi cikkünk ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.