Sztrájkoltak volna a légiforgalmi irányítók, Orbán rendeletben tiltotta meg nekik

  • narancs.hu
  • 2021. július 27.

Belpol

Hétfőn este gyorsan született két rendelet.

Hétfőn este két rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben a légiforgalmi irányítókkal kapcsolatban, melyek lényegében megtiltják a sztrájkot. Ahogy az egyik rendelet fogalmaz: "nincs helye a sztrájknak (...) légiforgalmat irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél."

"A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél" - áll a rendeletben, amely a veszélyhelyzet végéig érvényben is marad.

Hétfőn arról írt a Magyar Nemzet, hogy határozatlan idejű sztrájkot kezdhet a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet. Három éve zajlanak ugyanis az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások azonban nem hoztak eredményt, ezért hétfőn még úgy tűnt, hogy akár már kedden beszüntethetik a munkát. 

Egy lehetséges sztrájk híre a Telexhez is eljutott, a légiforgalmi-irányító szolgálat szakszervezet július 24. és 28. között minden nap 12 és 15 óra között korlátozni akarta tiltakozásul a leszálló gépek számát, nem érintve a többek között a katonai vagy a vakcinákat szállító járatokat. A sztrájkot az EuroControl tájékoztatása szerint törölték.

Hétfőn este ugyanis gyorsan megjelent a két rendelet. A másik arról szól, hogy a légiforgalmi irányítók kötelesek ellátni a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladataikat, és ahhoz, hogy megtarthassák szakszolgálati engedélyüket teljesíteniük kell a szükséges feltételeket.

"A légiforgalmi szolgálatok folyamatosságának fenntartása és a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges feladatokra való felkészülés érdekében a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni."

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?