Szülők karanténban: visszadobta a TASZ kérését az EMMI

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Belpol

A karanténban lévő gyerek nem beteg, így a szülő nem mehet gyermekápolási táppénzre. Mit tegyen, akinek már sokadszor kell otthon maradni emiatt?

Továbbra sem megoldott, hogyan maradhatnak a szülők otthon a karanténba kényszerült gyerekükkel úgy, hogy emiatt ne szenvedjenek hátrányt – figyelmeztet a Társaság a Szabadságjogokért.

A jogvédő szervezet már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolás, óvodás gyerekeket nevelő családok számára nagy probléma a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyakori karantén.  A határozat szerint ugyanis ilyenkor a gyereknek a lakóhelyén, tartózkodási helyén kell maradnia, elzárva a külvilágtól. Nem lehet megbízni a felügyeletével olyan embert, aki nem ott lakik. Így nagyszülő, más ott élő rokon híján valamelyik szülőnek kell otthon maradnia. Ilyen esetben a szülő

nem mehet gyermekápolási táppénzre, mert a karanténban lévő gyerek nem beteg.

Ez azt jelenti, hogy a szülő jogilag nem minősül keresőképtelennek. Ilyenkor jobb megoldás híján egyeztet a munkáltatójával arról, hogy szabadságra megy, fizetés nélküli szabadságot pedig csak akkor vehet ki, ha ebbe beleegyezik a munkáltatója.

A szabadság azonban – emlékeztet a TASZ – elsősorban arra való, hogy a munkavállaló kipihenje magát.

Az ügyben a jogvédő szervezet közérdekű bejelentéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Kérte, hogy a keresőképtelenség törvényi kategóriái egészüljenek ki úgy, hogy vonatkozzanak a gyerek karanténba kerülésére is. Az EMMI közigazgatási államtitkára, Latorcai Csaba azonban – öt sorban – azt válaszolta, hogy a mostani szabályozás jó, nem indokolt megváltoztatni. 

„Végtelenül felháborító lépés a kormánytól, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben tartja a szülőket és nem ismeri el a problémát. Teszi mindezt úgy, hogy közben magát családbarátnak nevezi és a munkaalapú társadalom elvét hirdeti. Nem lehet érv a gyerekek oltásának szorgalmazása sem, hiszen az óvodás gyerekek többsége életkora miatt még nem oltható, és sok olyan gyerek is van, akiknél betegség teszi lehetetlenné, hogy szüleik beoltassák őket.A kormányzat tehát ismét a legkisebbeket és legkiszolgáltatottabbakat bünteti. Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy sürgős tennivaló van a szülői táppénz kérdésében. Lehetővé kell tenni, hogy a szülő biztonságosan és bérkiesés nélkül maradhasson otthon a karanténban lévő gyerekével” – reagált a levélre a TASZ.

A civil szervezet most arra kéri az érintett szülőket, hogy tegyenek panaszt az EMMI-nél. A szervezet erre a célra űrlapot készített, amit le lehet tölteni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk