Jogszerűnek ítélték a mozdonyvezetők sztrájkját

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Belpol

Az első fokú döntés szerint megtarthatják a március 10-re tervezett sztrájkot.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy jogszerű a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által március 10-től meghirdetett sztrájk.

Miután februárban a kollektív munkaügyi vita eredménytelenül zárult, a Mozdonyvezetők Szakszervezete Küldöttközgyűlése február elején döntött a sztrájk meghirdetéséről. 

A szakszervezet közleménye szerint  a MÁV sztrájkkal kapcsolatos ellenkérelmét a bíróság  teljes egészében megalapozatlannak ítélte és megállapította, hogy a tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott törvényi feltételeknek.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete hozzáteszi, hogy a végzés jogerőre emelkedéséig, illetve a munkáltató fellebbezése esetén a jogerős végzésig, tovább folytatja az elégséges szolgáltatást meghatározó jogszabálynak mindenben megfelelő munkabeszüntetés szervezését és kész a sztrájkkövetelés teljesítésére vonatkozó egyeztetésre. A MÁV mozdonyvezetőket és érdekképviseletet támadó kommunikációra viszont nem kívánnak reagálni.

A februárban bejelentett tervek szerint, ha nem sikerül megállapodniuk a béremelésről, akkor  március 10-én 0 órakor kezdődődő és határozatlan ideig tartó sztrájkba kezdenek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk