A nap cáfolata: "Nem igaz, hogy szemétkukában, hideg vízben kellene bárkinek is fürödnie a Korányi Kórházban"

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

Szerintük a kuka helyett mosdótálat adnak a betegeknek.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közleményt adott ki arra reagálva, hogy egy, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben koronavírus-gyanúval kezelt beteg közzétett egy videót, amelyből az látszott, hogy a szobájához nincsen mosdó és zuhanyzó sem, csak egy mosdókagyló és egy mobil WC, ezért a nő a kifertőtlenített szemetest használta mosdása.

Megalázó körülményekről számolt be egy koronavírusra vizsgált páciens

"Az emberi méltóság megtiprásának érzem" - számolt be. Koronavírus-gyanús tünetekkel utalták be a 40 éves, kétgyermekes családanyát a Korányi kórház Covid-osztályára, ahol aztán napokig egészen hihetetlen körülmények között tartották - számol be a 444.hu. A cikk szerint a nő május 8-án, pénteken érkezett a kórházba, miután egy negatív koronavírus-gyorsteszt után köhögése és panaszai nem múltak el, és a tüdőröntgentjén is gyanúra okot adó árnyékot láttak.

Az ÁEEK közleménye szerint a Korányi visszautasítja, hogy ilyen körülmények lennének az intézetben, azt írják, minden betegnek biztosított a normális mosakodás lehetősége.

"Nem igaz az az állítás, hogy szemétkukában, hideg vízben kellene bárkinek is fürödnie a Korányi Kórházban"

- írják, hozzátéve, hogy amelyik szoba nem rendelkezik külön fürdőszobával, ott is biztosított a folyóvíz, és a mosakodás lehetősége, és a betegek a mosakodáshoz személyre szabottan "fertőtleníthető mosdótálat is kapnak a folyóvizes fali mosdó mellé" - a videóban ilyemsiről nem volt szó, ezért használta a nő a kukát.

A közleményben arra is kitértek, hogy minden szobába raktak mobil WC-t, és bár a nő elmondása szerint ottléte alatt péntektől hétfő reggelig nem is takarították a szobát, és a szemetet se vitték ki, a kórház szerint ez sem igaz, szerintük a szobákat naponta takarítják.

Azt is közölték, hogy a tisztálkodásban, ha a beteg állapota ezt megkívánja, akkor a beosztott nővérek megfelelő védőfelszerelésben segítenek is.

A közlemény szerint a Korányiban jelenleg 52 koronavírusost ápolnak és 7-en vannak lélegeztőgépen.

Figyelmébe ajánljuk