A nap cáfolata: "Nem igaz, hogy szemétkukában, hideg vízben kellene bárkinek is fürödnie a Korányi Kórházban"

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

Szerintük a kuka helyett mosdótálat adnak a betegeknek.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közleményt adott ki arra reagálva, hogy egy, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben koronavírus-gyanúval kezelt beteg közzétett egy videót, amelyből az látszott, hogy a szobájához nincsen mosdó és zuhanyzó sem, csak egy mosdókagyló és egy mobil WC, ezért a nő a kifertőtlenített szemetest használta mosdása.

Megalázó körülményekről számolt be egy koronavírusra vizsgált páciens

"Az emberi méltóság megtiprásának érzem" - számolt be. Koronavírus-gyanús tünetekkel utalták be a 40 éves, kétgyermekes családanyát a Korányi kórház Covid-osztályára, ahol aztán napokig egészen hihetetlen körülmények között tartották - számol be a 444.hu. A cikk szerint a nő május 8-án, pénteken érkezett a kórházba, miután egy negatív koronavírus-gyorsteszt után köhögése és panaszai nem múltak el, és a tüdőröntgentjén is gyanúra okot adó árnyékot láttak.

Az ÁEEK közleménye szerint a Korányi visszautasítja, hogy ilyen körülmények lennének az intézetben, azt írják, minden betegnek biztosított a normális mosakodás lehetősége.

"Nem igaz az az állítás, hogy szemétkukában, hideg vízben kellene bárkinek is fürödnie a Korányi Kórházban"

- írják, hozzátéve, hogy amelyik szoba nem rendelkezik külön fürdőszobával, ott is biztosított a folyóvíz, és a mosakodás lehetősége, és a betegek a mosakodáshoz személyre szabottan "fertőtleníthető mosdótálat is kapnak a folyóvizes fali mosdó mellé" - a videóban ilyemsiről nem volt szó, ezért használta a nő a kukát.

A közleményben arra is kitértek, hogy minden szobába raktak mobil WC-t, és bár a nő elmondása szerint ottléte alatt péntektől hétfő reggelig nem is takarították a szobát, és a szemetet se vitték ki, a kórház szerint ez sem igaz, szerintük a szobákat naponta takarítják.

Azt is közölték, hogy a tisztálkodásban, ha a beteg állapota ezt megkívánja, akkor a beosztott nővérek megfelelő védőfelszerelésben segítenek is.

A közlemény szerint a Korányiban jelenleg 52 koronavírusost ápolnak és 7-en vannak lélegeztőgépen.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.