Kovács Zoltán megmondta, mi az élet újraindításának feltétele Budapesten

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

Karácsonyra mutogat.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy Facebook-posztban üzente meg, hogy mi az élet újraindításának feltétele Budapesten:

az, hogy csökkenjen a fővárosi idősotthonokban a halálesetek száma.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn végre részletes adatokat közöltek a kormányzati koronavírus-honlapon az idősotthonokban történt megbetegedésekből, ebből az derült ki, hogy összesen 32 idősotthonban jelent meg a vírus országszerte, és bár ennek csak mintegy harmada, 12 található Budapesten, a 100 halálesetből 74 a fővárosban történt.

Kiadták az idősotthonok fertőzöttségének részletes adatait

Megelőzve az operatív törzs tájékoztatóján felvetődő kérdéseket. A mai napra 100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma - írja a koronavirus.gov.hu. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója - összegzik. Az országban összesen eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti (ebből 7 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású) és 20 vidéki intézményben.

Kovács erre a statisztikára hivatkozott posztjában, amelyben azt írta, "a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed, és ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra".

A már hivatkozott adatok szerint egyébként budapesti idősotthonokban összesen 471 fő fertőződött meg, közülük 404-en fővárosi fenntartású otthonban, amely összességében nem sokkal több, mint a vidéki idősotthonokban regisztrált 302 gondozott fertőzött.

Kovács mindenesetre azt írta:

"Ezért főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele."

Figyelmébe ajánljuk