Karácsony: Ezek szerint a kormány politikai alapon dönt Budapest újranyitásáról

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

Karácsony Gergely megpróbálta értelmezni Kovács Zoltán szavait.

"Nagyon remélem, hogy Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket. Abban nem lenne hírérték. De ha netán diktálták neki, az botrány" - ezzel kommentálta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azt, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Facebookon hétfőn megüzente, hogy mi kellene ahhoz, hogy újraindítsák az életet Budapesten.

Mint arról beszámoltunk, Kovács a posztjában azt üzente, hogy a járvány utáni élet újraindításának feltétele Budapesten az idősotthonokban történt halálesetek számának csökkenése.

Kovács Zoltán megmondta, mi az élet újraindításának feltétele Budapesten

Karácsonyra mutogat. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy Facebook-posztban üzente meg, hogy mi az élet újraindításának feltétele Budapesten: az, hogy csökkenjen a fővárosi idősotthonokban a halálesetek száma.

Kovács a posztjában arra hivatkozott, hogy hétfőn végre kiadták az idősotthonokban történt fertőzések adatait, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy Karácsony hibázott. (Ugyanerről beszélt egyébként hétfőn Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is).

Karácsony egy Facebook-posztban válaszolt Kovácsnak, amelyben azt írta:

"Kovács államtitkár ma lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon, és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról."

"Értem én, hogy velem kell harcot vívni, ez is része ezek szerint a járványügyi katonai akciónak. De ennek alávetni közel 2 millió ember életének tervezhetőségét, kiszámíthatóságát, az példátlan felelőtlenség" - írta Karácsony.

A főpolgármester a posztjában kitért arra is, hogy a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, ennek ellenére a magyar az egyetlen kormány a világon, amely az idősotthonok lakói helyett az idősotthonok fenntartóiról beszél. "Különös ez éppen ma, amikor kiderült, hogy vidéken nő a fertőzések száma, több helyen felütötte a járvány a fejét a vidéki idősotthonokban, sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak. Akkor most visszacsinálják a vidéki lazításokat?" - tette fel a kérdést.

Karácsony emellett idézte Nyitrai Imrét, az Orbán-kormány szociális ügyekért felelős volt helyettes államtitkárát, aki a Válasz Online-on néhány napja arról írt, hogy önmagában óriási fertőzéshordozási veszély, ha az időseket koronavírus-teszt nélkül küldik vissza a kórházból az idősek otthonába.

"Budapest újranyitása nem lehet politikai, csakis szakmai kérdés, nem szólhat a kormány-ellenzék viszonyról, csakis a budapestiek életéről és biztonságáról" - írta végül Karácsony.

Neked ajánljuk

Mariupol elesett

  • narancs.hu

Az oroszok közlése szerint az Azovsztal acélmű védői megadták magukat. Közben Harkivban egy  kultúrházat ért bombatalálat.