Tárgyalt a CEU-ról a magyar kormány New Yorkban, de valamiért nem dicsekedtek el a találkozóról

  • narancs.hu
  • 2017. június 24.

Belpol

Talán az volt a baj, hogy nem a Trump Towerbe várták őket?

New York állam kormányzója helyi idő szerint pénteken adott ki egy közleményt, amelyből kiderül, hogy a napokban találkozott a magyar kormány képviselőjével és tárgyaltak a Közép-Európai Egyetemről (CEU). Andrew Cuomo hivatala szerint Altusz Kristóffal, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával egyeztetett a kormányzó.

Andrew Cuomo

Andrew Cuomo

Fotó: MTI

A közleményben szerepel: „Azért találkoztunk, hogy megvitassuk a CEU magyarországi folyamatos jelenlétét fenyegető új törvényt és a tanszabadság megőrzésének sürgős szükségességét”. A tárgyalások állítólag jól haladnak, a kormányzó hivatala szerint ők azt várják, hogy „gyors megoldás születik a CEU integritásának és létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően".

A találkozót a már hónapok óta kormányzati össztűz alatt álló egyetem így kommentálta szombaton: „A CEU üdvözli Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának közleményét, amely a magyar kormány képviselőjével folytatott tegnapi megbeszéléseket 'eredményesnek' nevezte. A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, de bízunk benne, hogy ezek olyan megoldáshoz vezetnek, ami lehetővé teszi, hogy a CEU szabad intézményként Budapesten maradhasson.”

A magyar küldöttségnek végül azután kellett beérnie a New York-i kormányzóval, hogy az Egyesült Államok többször kijelentette, ők nem fognak erről egyeztetni Orbánékkal. Legutóbb az amerikai oktatási miniszter küldött egy levelet Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy hiába szeretné a magyar fél, Trumpék nem ülnek le velük egy asztalhoz a CEU ügyében, már csak azért sem, mert náluk az oktatás tagállami és helyi ügy.

Orbán sok sikert kíván New York államnak a CEU-s tárgyalásokhoz

Önmagához képest is meglepően cinikusan nyilatkozott a miniszterelnök. Hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján kérdezték Orbán Viktort a CEU-ügyről, konkrétan arról, hogy az USA New York államának kormányzója szerdán jelezte, ő a maga részéről kész tárgyalni a magyarokkal az egyetem sorsáról. „Örülünk, hogy a new yorki kormányzó úr is jelentkezett, készséggel állunk a rendelkezésükre.

Figyelmébe ajánljuk