Tarra vágott nemzeti parkból üzentek a Greenpeace aktivistái

  • narancs.hu
  • 2022. november 11.

Belpol

Az augusztusban elfogadott tűzifarendelet ellen tiltakoznak, ami megengedi, hogy természetvédelmi területen is vágjanak fákat.

„Már a nemzeti parkok sem jelentenek menedéket az élővilágnak!” – üzeni a Greenpeace Magyarország. A szervezet egy óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívják a figyelmet a szemünk előtt zajló természetpusztításra.

 
Tarvágott erdőből üzen a Greenpeace
Facebook/Greenpeace Magyarország
 

 

Mint írják, az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított. „Pedig a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is számos helyen zúgnak a láncfűrészek – a nemzeti parkjaink területén is, ráadásul egy nemrégiben benyújtott törvényjavaslat még erre is rátesz egy lapáttal azzal, hogy megnyitná az utat védett területeink értékesítésére.”

A Greenpeace a tüzifarendelet visszavonását követeli, valamint „az alkotmányos jogainkat sértő, a védett területek eladását lehetővé tevő törvényjavaslatot, hiszen a védett területek nem az övék, hanem mindannyiunké, a magyar embereké.”

A Magyar Narancs csütörtöki számában Gálhidy Lászlóval, a WWF szakértő munkatársával beszélgettünk, aki elmondta: „A fakitermelés időbeli korlátozásának eltörlése évszázados erdészeti tabukat döntöget, az őshonos fafajokkal való erdőfelújítás kötelezettségének elengedése a védett területeken pedig szintén szembemegy az utóbbi évtizedek gyakorlatával.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk