"Még soha senki nem akarta ily módon tönkretenni a dunaújvárosiakat"

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Belpol

Közösen tiltakozik az ellenzék a várost érintő milliárdos kormányzati elvonás ötlete miatt.

Mint arról lapunk is beszámolt, egy már nem is olyan titkos terv szerint jelentős forráselvonás érheti Dunaújvárost. A megyei jogú város ugyanis egy eddig nem publikus, de nyilvánosságra került jelentés szerint elesne az iparűzési adójának komoly részétől, mert Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnökének javaslata alapján a kormány tervbe vette, hogy különleges gazdasági övezetet hoz létre Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával.

A kormány foga a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari parkban található koreai SK Innovation iparűzési adójára fájhat. Az ugyanis a szóban forgó települések mellett Dunaújvárosnak is bevételt jelent, mert a megyei jogú városnak Iváncsával és Rácalmással is szerződése van arról, hogy a Hankook-gyár, valamint az ipari park által fizetett iparűzési adó 50 százaléka Dunaújvárost illeti meg.

https://magyarnarancs.hu/belpol/milliardos-forraselvonast-jelentene-dunaujvarosnak-egy-ujabb-kulonleges-gazdasagi-ovezet-kialakitasa-238542

A terv nem meglepő módon óriási ellenállást váltott ki nemcsak a helyi vezetőkből, de az ellenzéki összefogás valamennyi pártjából is. Kedd délután Pintér Tamás Dunaújváros jobbikos polgármestere az ellenzék képviselőivel sajtótájékoztatót tartott Dunaújváros és a helyi települések kisemmizéséről.

A 2019-ben megválasztott Pintér szerint

eddig még soha senki nem süllyedt olyan mélyre, hogy ily módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosiakat.

Szerinte a korábbi alpolgármester, Dorkota Lajos utasítására fundálta ki a frissen kinevezett Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke Dunaújváros kisemmizését. A jobbikos politikus hangsúlyozta, a szóban forgó megkárosítás ahhoz fogható lehet, mintha minden dunaújvárositól 100 ezer forintot vennének el.

A polgármester közlése szerint a teljes ellenzék megálljt parancsol, és egységesen mond nemet a különleges gazdasági övezet kialakítására. Dunaújváros és a környék települései mellett kiállt a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. "Egységesen tiltakoznak a fideszes pénzlopás ellen."

Pintér arra kérte Magyarország kormányát, hagyja abba Dunaújváros ostromlását.

A polgármester után a vezető ellenzéki politikusok szólaltak fel. Gyurcsány Ferenc arról beszélt, becsületbeli kérdés, hogy tisztességes emberekként a kisemmizettek, meglopottak oldalán állnak. "Nem lehet így kormányozni, emberek feje fölött dönteni" – hangsúlyozta a DK elnöke. Sok jóval ő maga, és a többi ellenzéki politikus sem tudta biztatni a helyieket. "Bírjátok ki ezt az egy évet" – mondta utalva arra, hogy amennyiben nyer az ellenzék a jövő évi országgyűlési választáson, igazságot fognak szolgáltatni.

Jakab Péter azt emelte ki, hogy az Orbán-kormány hibát követ el, mert az ellenzék erősödésével nem jobb kormányzásra törekszik, hanem büntetéssel válaszol. A Jobbik elnöke úgy látja, padlássöprés történik, "visznek mindent amit lehet". Az ellenzék összezár, és amennyiben kormányváltásra kerül sor, mindent vissza fognak adni a magyar településeknek, "visszaadjuk az önrendelkezés szabadságát és a helyiek vagyonát is".

Karácsony Gergely azt emelte ki, hogy

ma Magyarországnak olyan kormánya van, amely képtelen kormányozni.

A kabinet gyűlöli azokat az önkormányzatokat, melyek nem a Fideszhez tartoznak. Szerinte ez a döntés nem születik meg, ha a 2019-es önkomrányzati választáson a Fidesz nyert volna Dunaújvárosban. De "akkor is tiltakozni kellene, ha fideszes vezetésű önkormányzat ellen hoznának ilyen döntést". Teljes szolidaritását fejezte ki a dunaújvárosi embereknek. "2022-ben jóvátételt adunk" - mondta Budapest főpolgármestere.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk