TASZ: Jogsértő az oltást nem kérő gyerekek adatainak gyűjtése

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 19.

Belpol

Az EMMI kérte erre az iskolaigazgatókat.

Kásler Miklós augusztus 17-én körlevélben adta utasításba az iskolavezetőknek, hogy mérjék fel a 12. életévüket betöltött tanulók iskolai COVID-oltása iránti szülői igényeket. A felméréshez a miniszter egy „jelentkezési lapot” is közreadott, amit az iskoláknak – az utasítás szerint – valamennyi szülővel ki kell töltetniük, sőt a kitöltött jelentkezési lapot a tanulók személyi aktájához kell csatolniuk - írja a TASZ.

Kifejtik azonban, hogy ha az iskolavezetők fenntartások nélkül követik a miniszter utasításait, akkor nemcsak a szülők, tanulók oltás iránti igényeit mérik fel, hanem név szerint feltérképezik az iskolába járó tanulók átoltottságát. Bár hozzáteszik, hogy azt üdvözlik, hogy augusztus 30-31-én és szeptember 2-3-án zajlik majd az iskolákban „oltási akció”, de

"a kért adatkezelésnek jelenleg nincs sem jogalapja, sem pedig legitim célja, ezért sérti a tanulók és a szülők személyes adataik védelméhez fűződő alapvető jogát"

- szögezik le.

A probléma nem az, hogy felmérik, hogy mely tanulók szülei tartanak igényt az oltásra, hiszen ez elengedhetetlen az oltási akció megszervezéséhez. Nem indokolható viszont az oltást nem kérők adatainak gyűjtése.

A TASZ a jogsérelem orvoslása érdekében a NAIH-hoz fordul.

Hozzáteszik, hogy az is fontos, hogy az iskolák ne várják el, és főleg ne erőltessék az oltást nem kérő szülők nyilatkozatát, mivel ennek az adatnak a gyűjtésére nincs jogilag megfelelő felhatalmazásuk. Kiemelik: az iskola kétféle adatot gyűjthet jogszerűen:

  • a szülők nyilatkozatát, hogy az oltás lehetőségéről szóló tájékoztatást megkapták, tudomásul vették;
  • valamint az oltásra jelentkezők adatait.

A TASZ szerint: ha az iskolák szeretnék elkerülni a jogellenes adatkezelés veszélyét, a legjobb, ha az oltást visszautasító szülők, tanulók adatait nem tartják nyilván.

Az iskolák számára emellett a statisztikai – vagyis nem név szerinti – iskolai adatgyűjtés viszont lehetséges, vagyis az iskolák felmérhetik, hogy a tanulók hány százaléka van beoltva, ügyelve arra, hogy a statisztikai adatokból ne lehessen konkrét tanulókra visszakövetkeztetni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk