Teljes iskolazárást követel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

  • narancs.hu
  • 2020. november 14.

Belpol

A szervezet szerint Ausztria példáját kell követni.

„Ausztriában keddtől a járványhelyzet miatt zárnak az iskolák – december 8-ig. Teszik ezt úgy, hogy náluk a kontaktkutatás, a tesztelés létező tevékenységek, nem csak elméleti síkon megvalósuló, elvont fogalmak” – írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szervezet szerint itthon is teljesen be kellene zárni az oktatási intézményeket (jelenleg csak a középiskolások állhattak át digitális oktatásra), mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában.

A zárás alatt azonban valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése, illetve az intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is – követeli a PDSZ. „A kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja” – írják közleményükben.

A PDSZ szerint a felső tagozatosoknak és középiskolásoknak a járványhelyzet teljes időtartama alatt digitális oktatásra kellene átállniuk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.