Teljes választójogot követelnek: külföldön élő magyarok alapítottak pártot

  • Gera Márton
  • 2017. február 27.

Belpol

„Hozzák magukkal a bőröndjüket, amivel elhagyták Magyarországot.”

Mivel egyre több magyar él külföldön, nem meglepő, ha kifejezetten őket akarja megszólítani egy párt. „Az Európai Alternatíva Párt fő törekvése a külföldön élő magyarok teljes körű érdekképviselete és a legégetőbb hazai problémák megoldása” – olvasható a nemrég indult kezdeményezés honlapján.

Honnan indult az Európai Alternatíva?

false

A pártot a vajdasági származású, Londonban élő Somogyi Péter alapította. Somogyi 1989-ben kezdett el politizálni Szerbiában. Volt haditudósító Koszovóban, ott volt a prágai tüntetéseken, újságokat is indított a Vajdaságban. „Az időzítés természetesen katasztrofális volt, tízezrével szöktek át a potenciális olvasóink a zöldhatáron” – mondja erről.

Neki sem volt maradása, Londonba ment, ahol politikai menedékjogot kapott. Rendezvényszervezéssel kezdett foglalkozni, kiállításokat szervezett a brit fővárosban. 1998-ban társaival saját céget alapított. Jelenleg kétlaki életet él, a gyerekei itthon járnak iskolába, ő viszont Londonban lakik.

2015 novemberében az ismerőseivel és a barátaival indította az Európai Alternatív Pártot. De nyilvános politizálásba csak a tavalyi év végén, a Brexit – ami Somogyi szerint teljes bizonytalanságban tart legalább negyedmillió magyart – és Trump győzelme miatt kezdtek, amit

kettős sokkhatásként jellemez a pártalapító.

„Amikor a legtöbben kimegyünk, a jobb élethelyzet, a pénz vagy a karrierlehetőségek miatt tesszük, de egy idő után, amikor előjön a családalapítás kérdése, el kell nagyon komolyan gondolkodni, hogy akkor hogyan tovább, hol fog az ember gyökeret ereszteni. A külföldi magyarokban most nagyon

sok a félelem, mivel Magyarországon egyelőre bármi megtörténhet,

alternatív valóságok vannak. Amit megír a sajtó, a kormány szerint nem létezik, közben meg mindenki tudja, hogy létezik” – mondja.

Somogyi szerint sok kint élő magyart foglakoztat a visszatérés, de itthon csak a bizonytalanságot látják, ezért nem vállalkoznak rá, „az az általános vélemény, hogy a kormánynak közvetlen hatása van a NAV-ra, a rendőrségre, akárkire, így nem csoda, ha a bizalom elillan.”

A növekvő elvándorlást tavaly úgy kommentálta Orbán Viktor, hogy „a legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalok” mennek szerencsét próbálni, s nincs ezzel semmi probléma. Mégis, ahogy kiteszik a lábukat az országból,

„a legalapvetőbb alkotmányos jogunkat, a szavazójogot azonnal korlátozzák”.

Ugyanis a külföldön dolgozó, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok levélben nem, csak a külképviseleteken szavazhatnak. Ezért az Európai Alternatíva Párt jelenleg két alapvető célt tűzött ki maga elé.

„Legyen egy olyan ország, ahová vissza lehet térni. Az a tudás, tapasztalat, kapcsolati rendszer, amit a külföldi magyarok felhalmoztak, olyan komoly értéket és erőt képvisel, ami nélkül egy szabad, demokratikus Magyarország néhány év múlva elképzelhetetlen lesz.”

A másik feladatuknak azt tekintik, hogy a választási törvényt úgy változtassák meg, hogy a külföldön dolgozó magyarok online vagy levélben is szavazhassanak – ahogy a honlapjukon írják:

„Teljes választójogot követelünk!”

A pártalapító úgy látja, az elvándorlás továbbra is nőni fog. „Londonban két éve már több magyar gyerek született, mint egész Vas megyében. És ez csak egy város.” Az indulásuk előtt készítettek egy kutatást a külföldön élő magyarok körében, s a kérdőívüket több mint 2500-an töltötték ki. „Inkább a valós visszatérés lehetőségét kutattuk, és ami még számunkra is lesújtó volt, hogy gyakorlatilag a nullához konvergál a szám. Az emberek azt mondták, hogy a jelenlegi viszonyok miatt nem terveznek visszatérni Magyarországra. Szükségszerűségből, a szülők hirtelen betegsége vagy egyéb családi nehézségek miatt igen, de ha nincs ilyen kényszerhelyzet, kivárnak, egyelőre nem jönnek vissza.” A válaszadók elvárásai között olyan alapvetések szerepeltek, mint a jogállamiság, a normális egészségügyi- és oktatási rendszer, a megbízható államigazgatás és a korrupció elleni küzdelem.

false

Az Európai Alternatíva Pártnak február 17-én volt az induló rendezvénye Londonban, amelyen Sándor Mária volt a meghívott vendég. Somogyi ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy az a céljuk, a nagyobb európai városokba kivigyenek ellenzékieket.

Március 15-én több városban (Londonban, Liverpoolban, Oxfordban, Bécsben és Heidelbergben) tartanak békés megmozdulást, a résztvevőket pedig arra kérték, hogy

hozzák magukkal a bőröndjüket, amivel elhagyták Magyarországot,

s ebből építsenek egy oszlopot, így tiltakozva a kormány intézkedései ellen. „Üzenjük a kormánynak, hogy jogfosztottak vagyunk, és követeljük a jogainkat” – magyarázza Somogyi Péter.

Az elmúlt hetek során 350 tagjuk lett, leginkább az európai nagyvárosokban élő magyarok vették fel velük a kapcsolatot, ám keresik őket olyanok is, akik Magyarországon élnek ugyan, de valamelyik családtagjuk már külföldön dolgozik.

Figyelmébe ajánljuk