Kilépő szocialista politikusnő - Árulók és lázadók

  • M. László Ferenc
  • 2017. február 26.

Belpol

Bár az MSZP minden erejével azon van, hogy bagatellizálja Demeter Márta kilépését, a háttérben a szocialisták prominensei elismerik: a képviselő meglepeté­s­szerű távozása ismét felszínre hozta, milyen súlyos válságban van az ellenzéki párt.

„Egy hét hírnévre vágyott, de ennyi sem adatott meg neki” – ironizált Demeter Márta pártból és frakcióból való kilépésén a szocialisták egyik tapasztalt politikusa. Forrásunk megjegyzése arra vonatkozott, hogy négy nappal az MSZP-s képviselő bejelentése után már nem vele, hanem Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédével és az ellene szőtt állítólagos összeesküvéssel foglalkoztak a híradások.

A képviselőnő váratlan bejelentése ezzel együtt is letaglózta az MSZP-t, a Narancs által megkeresett szocialista politikusok többsége értetlenül állt Demeter döntése előtt. Kivétel nélkül azt állítják, a politikus korábban nem panaszkodott, nem volt kifogása a több mint fél éve regnáló elnökség és frakcióvezetés tevékenysége miatt. A képviselő ugyanis azzal indokolta lépését, hogy nem tud tovább olyan párt tagja maradni, amelynek a vezetői nem érdekeltek a 2018-as kormányváltásban. Bár nyíltan nem fejtette ki, azokra a híresztelésekre, sejtésekre utalt, hogy az MSZP több informális és formális vezetője a háttérben összeborult a Fidesszel.

Az elmúlt napokban a szocialisták mindent megtettek annak érdekében, hogy kifelé bagatellizálják, a párttagok és a bázis felé pedig diszkreditálják Demetert. Az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán múlt szerdán a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy „a Márta egy kicsit eltévedt”, mert a közvélemény figyelmét a Fidesz „lopásaira kell felhívni”, és nem azzal kell foglalkozni, „ki kiknek miket írogat”. Lukács Zoltán volt alelnök „magányos, ügyetlen, béna kis árulóról” írt a Facebook-oldalán, és nem mulasztotta el összemosni Demeter döntését az ismét ellenségként kezelt Gyurcsányék 2011-es kilépésével. Egyben figyelmeztette távozó képviselőtársát: ne reménykedjen abban, hogy később „dróton rángathatja” az MSZP-t, mint tette azt a volt kormányfő 2014-ben, amikor rávette a szocialistákat, hogy vegyék fel a DK jelöltjeit a közös listára.

 

Létező gondok

Négyszemközt viszont a szocialisták vezetői higgadtan beszélnek Demeter kilépéséről, többen belátják: kijelentései valós problémákat hoznak a felszínre. Nem ő volt az első ugyanis, aki azt állította, a Fidesz belefolyik az ellenzéki párton belüli hatalmi harcokba, a kormánypárt egyes vezetői közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tartanak fenn az MSZP egyes politikusaival. Tavaly derült ki például, hogy Magyarország bahreini tiszteletbeli konzulja, a miniszterelnök lányának és vejének arab útját szervező, a letelepedésikötvény-bizniszben is feltűnt Garamvölgyi Balázs a volt MSZP-elnök, Mesterházy Attila régi ismerőse, és korábban a szocialisták kampányában is szerepet vállalt. Tavaly ősszel a Miniszterelnöki Kabinetet vezető Rogán Antal környezetében tűnt fel egy másik, baloldali kapcsolatokkal is rendelkező üzletember, Bessenyei István, akit az MSZP-ben szintén Mesterházy barátjának tartanak. Bessenyeinek 2016 áprilisáig részesedése volt egy castingcégben, a Nakama & Partnersben, amelyet a vállalkozásból való kilépése után a miniszter felesége, Rogán-Gaál Cecília és barátnője, Sarka Kata vett át. Bár Mesterházy a legutóbbi, júniusi tisztújításon nem pályázott vezető tisztségre, támogatásáról biztosította Tóbiás József elnök belső ellenzékét és közrejátszott Molnár Gyula megválasztásában, majd a parlamenti képviselőcsoport tisztújításán több támogatottja frakcióvezető-helyettesi posztot kapott. Igaz, Mesterházy a nyilvánosság előtt élesen kritizálja a Fidesz politikáját, rendszeresen lopással vádolja a kormánypárti politikusokat.

De nem ő az egyetlen, akit hírbe hoztak. Az MSZP volt kampánytanácsadója, Ron Werber a 2014-es választások után azt nyilatkozta, a budapesti szocialisták vezetője, Molnár Zsolt végig ellenezte a Rogán elleni negatív kampányt (amit Rogán hiányosan kitöltött vagyonnyilatkozata miatt indítottak). Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő még tavaly nyáron a Narancsnak adott interjújában beszélt „NER-rel kollaboráló kollégákról”. Azt állította: „a szocialista párton belül vannak olyan erők is, amelyek a fennálló status quóban érdekeltek”. (Lásd: „Büszkén vállalom”, 2016. június 2.) Demetert megelőzően pedig Botka László szegedi polgármester – a párt nem hivatalos miniszterelnök-jelöltje – jelentette ki, hogy „néhány MSZP-s politikus elősegíti” annak a látszatnak a kialakulását, hogy lehet valamiféle „titkos együttműködés” a két párt között. Pár hete először az Átlátszó írt arról, hogy a volt szocialista pártpénztárnok, Puch László által megvásárolt Népszava a jövőben számíthat állami reklámokra, cserében a Fideszből azt kérték, hogy Németh Péter maradjon a főszerkesztő. Ezt Puch és Németh hevesen tagadta.

false

 

Fotó: Kovács Attila / MTI

„Ha voltak is ilyen alkuk, Márta biztosan nem látott rájuk. Legfeljebb a sajtóból értesülhetett ezekről a pletykákról, amelyek – tegyük gyorsan hozzá – azóta sem nyertek bizonyítást” – mondta a Narancsnak az MSZP egyik volt vezetője. Éppen ezért többen arra gyanakodnak, hogy Demetert valakik kívülről „dróton rángatják”. Vannak, akik éppen a Fideszt, forrásaink többsége pedig inkább a DK-t és Gyurcsányt gyanúsítják a képviselő asszony lépése mögött. Szerintük azért nem tartja be Demeter azt az ígéretét – a többi MSZP-s képviselőhöz hasonlóan írásban vállalt –, hogy a frakcióból való kilépése esetén visszaadja a listán szerzett mandátumát, mert a féléves moratórium után csatlakozni akar egy másik képviselőcsoporthoz. A szocialisták ennek tudják be azt is, hogy Demeter minden hidat felégetett: Tóth Bertalan frakcióvezetőt azt követően értesítette, hogy a kilépéséről szóló levelet eljuttatta Kövér László házelnökhöz, így az Országgyűlés már a függetlenek között tartja nyilván. Információink szerint Molnár Zsolt utólag leült egyeztetni vele, de csak arra tudta rávenni, hogy fogja vissza a kritikáit.

Demeter a Magyar Nemzetnek adott interjújában határozottan leszögezte: független marad 2018-ig. Nem is tehetné meg, hogy átüljön egy másik frakcióba. A házszabály szerint „a függetlenné vált képviselő a képviselőcsoport-tagsága megszűnését követő hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat”. Ám ezt a passzust információink szerint mind az MSZP, mind a Fidesz jogászai úgy értelmezik, hogy csak már létező frakcióba lehet belépni. A DK-nak viszont Demeterrel együtt lehetne meg a képviselőcsoport alakításához szükséges ötfős létszáma – de a Fidesz már az előző ciklusban is minden jogi eszközt megragadott annak érdekében, hogy Gyurcsányéknak ne legyen önálló frakciójuk. Kérdés persze, hogy ezúttal nem fontosabb-e számukra a baloldali ellenzék megosztása, az MSZP és a DK között újból felerősödött feszültség tartóssá válása.

 

Előremenekült

„Márta kilépése rávilágított egy másik, igencsak súlyos problémára: az MSZP elhibázott káderpolitikájára, ami miatt ma már egy kormányt sem tudnánk kiállítani” – értékelte a helyzetet egy az idősebb generációhoz tartozó szocialista politikus. A pártban régi hagyomány, hogy a szervezet erős emberei tapasztalatlan, súlytalan figurákkal veszik körül magukat, akiket rátesznek a választási listára, betolják őket az elnökségbe, hogy aztán azok az elvárásuknak megfelelően szavazzanak. Forrásaink szerint Demeter pályája is hasonló ívet járt be. Sokáig a Zuglót képviselő Tóth Csaba támogatottja volt, 2010 után a kerületi képviselő-testületben tevékenykedett. Az akkori pártelnök, Mesterházy és a Tóth közötti megállapodás értelmében került be az elnökségbe, illetve a választási lista előkelő helyére, és szerzett 2014-ben parlamenti mandátumot.

Demeter most azért szánta rá magát a kilépésre, mert a belső harcokban rosszul taktikázott, a senki földjére került, így hónapok óta „frusztrált”. Tavaly megromlott a kapcsolata Tóthtal, úgy tudjuk, emiatt korábban átkérte magát a párt kőbányai szervezetébe. Ráadásul a tavalyi tisztújításon az elnöki székért induló Harangozó Gábor oldalára állt, így Mesterházy, illetve az új vezetés bizalmát is elveszítette. Bár önálló indítványai számát (129) és felszólalásait (193) tekintve az aktívabb képviselők közé tartozik, információink szerint az MSZP sem egyéniben nem akarta indítani, sem a lista befutó helyére nem kívánta felvenni. Akár maga döntött a kilépés mellett, akár valakik felbujtották, párton belüli mozgástere beszűkült, nem maradt veszítenivalója: szocialistaként országos politikai karrierje 2018-ban minden bizonnyal véget ért volna.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.