Tényleg újratervezi a kormány Paks II.-t

  • narancs.hu
  • 2023. április 29.

Belpol

A német Siemens helyett a francia Framatome kap szerepet. Kérdés, változik-e az orosz részvétel, és hogyan.

„A Siemens Energy paksi bővítésben való részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt hazánk nagyobb mértékben kíván támaszkodni a francia Framatome vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában” – ezt válaszolta Tordai Bence (Párbeszéd–Zöldek) frakcióvezető-helyettes kérdésére Magyar Levente államtitkár.

A választ az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője, Jávor Benedek tette közzé a Facebookon, azzal a következtetéssel, hogy a magyar kormánynak az Oroszországgal tervbe vett nukleáris együttműködései az Ukrajna elleni támadás óta egyre nagyobb nehézségekbe ütköznek, és most már a kormány is belátta, újratervezésre van szükség.

Jávor szerint az jó, hogy eddig a lépésig eljutott a kormány, de az nem, hogy erre több mint egy évet kellett várni, mert a késlekedés már eddig is kárt okozott. 

„Az pedig, hogy a kormány – politikai kiszolgáltatottsága miatt – még mindig nem képes egyértelműen hátat fordítani Vlagyimir Putyinnak, és Paks II. szerződéseinek módosításáról tárgyal, azok egyszerű felmondása helyett, még sokkal nagyobb pénzügyi kárt fog okozni. Elfogadhatatlan az is, hogy ilyen súlyú kérdésekről a nyilvánosság tájékoztatásának teljes mellőzésével tárgyalnak, és a Roszatom kiváltásának nyilvános menetrendje helyett sajtóértesülésekből és dodonai államtitkári válaszokból kell informálódnia az állampolgároknak” – írja Jávor.

A  párt egyértelmű tájékoztatást várna el ez ügyben a kormánytól, és természetesen azt vallja, hogy saját, tíz éve képviselt energiapolitikai javaslatai, amelyek megújuló energiaforrásokon és energiahatékonyságon alapulnak, eredményesebbek lennének a Fidesz „energetikai szerencsétlenkedésével” szemben.

A párt azt is feltételezte, hogy a jelenlegi paksi erőmű fűtőelem-ellátását a Roszatom helyett a Westinghouse nevű céggel fogja biztosítani az állam. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Koncz Zsófia államtitkár válaszolt, azt mondta, folyamatosan vizsgálják az atomerőmű zavartalan üzemeléséhez szükséges intézkedési lehetőségeket.

Arról, hogy az orosz Roszatom akkor is jól jár a magyar szerződéssel, ha nem épül meg az erőmű, ez a cikkünk szól:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk