Tiborcz testvére Mészáros cégében tűnt fel

  • narancs.hu
  • 2019. május 27.

Belpol

Teljes lehet az átjárhatóság a Tiborcz család és a Mészáros-csoport között.

Az Orbán Viktorhoz legközelebb álló két üzleti kör elsőként az Appeninn Nyrt.-ben kapcsolódtak össze hivatalosan. Májusban viszont a felcsúti lobbi által ellenőrzött MKB Bank új informatikai cégének felügyelőbizottságában is feltűnt egy Tiborcz, igaz nem Orbán veje, hanem annak bátyja Tiborcz Péter  – írja az Átlátszó.

Az MKB Bank tulajdonosi ábrájából kiderül, hogy Mészáros Lőrincnek mára – közvetve – 48,62 százalékos részesedése lett a pénzintézetben (a Metis Magántőkealapon és egy Rkofin nevű kft.-n keresztül). Állandó társa, a Duna Aszfalt-birtokos Szíjj László (a Blue Robin Investments haszonhúzójaként) 32,9 százalékot tudhat magának, de időközben az a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. is az ő ellenőrzése alá került, amely további 9,99 százalék felett rendelkezik (az Eirene Magántőkealap gazdájaként).

Mészáros és Szíjj együtt tehát bő 91 százaléknyi MKB-részvényt kezel. Egy 3,1 százalékos „bankdarabot” a Pantherinae Pénzügyi Zrt. kezel, amely cégáttéten keresztül tavaly Vida Józsefé, aki amúgy a Takarékbank főnöke és a központi Mészáros-vállalatként jegyzett Opus Global igazgatóságának tagja.

A pénzintézet májusban jelentette be, hogy MKB Digital Zrt. néven új informatikai vállalkozást indított. Az igazgatóságot és a felügyelőbizottságot alapvetően régi MKB-arcokkal töltötték fel, de az utóbbi testületbe Tiborcz Péter is bekerült.

Orbán Ráhel sógora 2015-ig a NAV informatikai fejlesztési főosztályának vezetőjeként dolgozott, korábban energetikai tanácsadóként foglalkoztatták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ezt megelőzően pedig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt. A pletykák szerint évek óta kulcsszereplő a hazai informatikai piacon.

Figyelmébe ajánljuk