Tiltakozik a Mazsihisz, mert a Mi Hazánk Mozgalom a zalaegerszegi zsinagógában tartja választási rendezvényét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 18.

Belpol

"Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét" - írják.

"A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetősége mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2022. február 19-én, a szélsőséges nézeteiről ismert Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt fog tartani a zalaegerszegi zsinagógában" - írja a szervezet közleményében.

 

 Kiemeli, hogy tiltakoznak az ellen, hogy "egy, a magyar zsidóság számára fontos helyen egy olyan mozgalom tartson rendezvényt, amelynek tagjai nyilvános beszédeikben, internetes posztjaikban nyíltan uszítanak a kisebbségek ellen."

 "Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét" - írják.

Emlékeztetnek, hogy a zsinagóga épülete a zsidó közösség és a város számára is kiemelt jelentőségű hely, emléket állít Zalaegerszeg egykor virágzó zsidó közösségének, amelynek tagjait 1944-ben haláltáborokba hurcolták.

A Mazsihisz szerint kötelességünk felszólalni minden olyan próbálkozással szemben, amely súlyosan sérti értékeiket. Hozzáteszik: 

"pártpolitikai ügyekben továbbra sem kívánunk megnyilvánulni, de a Mi Hazánk tervezett zsinagógai rendezvénye olyan provokáció, ami ellen fel kell lépnünk!"

A közlemény végén felszólítják az épület fenntartóját, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy a helyszín bérbeadására vonatkozó korábbi döntését vonja vissza és ne járuljon hozzá, hogy az egykor zsinagógaként működő épületben a Mi Hazánk Mozgalom választási rendezvényt tarthasson.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk