Titokban járt Magyarországon az ujgurok átnevelő táborokba zárásáért felelős kínai kormányzó

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 15.

Belpol

Erkin Tuniyaz látogatásait más európai országokban lemondták.

Szeptember elején Magyarországon járt Erkin Tuniyaz, a kínai Hszincsiang kormányzója, a látogatást azonban megpróbálta elsunnyogni a kormány – írta Facebook-oldalán Tompos Márton, a Momentum frekcióvezető-helyettese.

A kínai kormányzó ellen 2021 óta vannak érvényben amerikai szankciók, mivel az ő irányítása alatt zártak átnevelő táborokba több mint egy millió ujgurt. Tuniyazt éppen ezért Európában általában nem látják szívesen. A Politico nemrég arról számolt be, hogy

emberi jogi aktivisták és politikusok tiltakozása miatt egy nagy-britanniai, egy belgiumi és egy franciaországi látogatását is lemondták.

A magyar kormány a hónap elején azonban kivételt tett. A Momentum képviselője szerint a kormányzót fogadódó magyar politikusok listája illusztris: találkozott vele többek között Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Magyar Levente és Sztáray Péter államtitkárok, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke és Dunai Mónika képviselő is.

ELRABOLT ÉS ÁTNEVELŐ TÁBOROKBA ZÁRT UJGUROK, AMERIKAI SZANKCIÓK? NEM GOND. KÍNAI KORMÁNYZÓVAL HAVERKODIK TITOKBAN A...

Posted by Tompos Márton on Thursday, September 14, 2023

Tompos Márton posztjában megjegyzete, „érdekes egybeesés, hogy Tuniyaz pont annak a tartománynak a kormányzója, ahonnan az a vasútvonal indulna, amin keresztül, a kiszivárgott dokumentumok szerint, a soroksári elosztóközpontba vinnék a kínai vegyianyagokat.” Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ez az a projekt, amivel kapcsolatban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, „a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk